Una gota freda en ple agost deixarà pluges i tempestes generalitzades este dimecres

A l’interior nord de Castelló, amb avís groc per precipitacions de fins a 20 l/m², les tempestes començaran esta vesprada

Embassament de Beinaixebe, situat en una de les zones on més desitgen les pluges, després d'entrar en la situació de prealerta per sequera fa uns dies
Embassament de Beinaixebe, situat en una de les zones on més desitgen les pluges, després d'entrar en la situació de prealerta per sequera fa uns dies / Manuel Bruque (EFE)

Les tempestes, puntualment fortes i acompanyades de vent i granís, canviaran d'ací a unes hores el panorama meteorològic al nostre territori. Els primers a percebre-ho seran els pobles de l’interior nord, on esta vesprada de dimarts ja s’esperen les primeres tempestes acompanyades en molts casos d’aparat elèctric i que poden ser fortes. Dimecres, sembla que les precipitacions més generalitzades i puntualment intenses poden complicar l’operació eixida del pont d’agost a pràcticament tota la Comunitat Valenciana.

Només unes hores després que alguns municipis de comarques interiors com la Plana d’Utiel-Requena o la Costera arribaren als 40 °C, el mercuri ha començat este dimarts a donar un respir. En cap cas es podrà parlar de frescor, però sí d’una calor més suportable que la de jornades anteriors.

Probablement, el més comentat a partir d’esta vesprada de dimarts no seran les altes temperatures, sinó les tempestes que s’esperen a les comarques interiors més septentrionals.

De fet, allà, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha decretat l’avís taronja per a este dimarts perquè no es descarten tempestes acompanyades de fortes ràfegues de vent que deixen caure fins a 30 o 40 l/m² en només una hora.

A més, l’organisme meteorològic adverteix que pot fer acte de presència l’indesitjat granís, tan temut pels llauradors i que podria minvar la collita que, en molts casos, ja s’arrossega en alguns cultius per la sequera.

Esta situació s’estendrà dimecres pràcticament a la totalitat del territori valencià, que quedarà sota l’avís groc de l’Aemet. Sols l'extrem nord queda exclòs de l'avís. En la jornada de demà s’estendrà la inestabilitat pels efectes d’una falca d’aire fred que acabarà aïllant-se en forma de gota freda sobre la Comunitat Valenciana.

Les previsions apunten que esta situació puga deixar precipitacions importants, de fins a 20 l/m² en una hora, tan esperades per a pal·liar la sequera que ja castiga de manera evident algunes parts del territori. Les precipitacions de dimecres arribaran precedides de tempestes carregades de llamps. Al litoral les rebran, sobretot, de matí, mentre que a la vesprada es faran sentir a l’interior. Davant d'esta situació, l’Aemet ha decretat l’avís groc i estima que es poden registrar fins a 20 l/m². 

També et pot interessar

stats