Què és una illa energètica i com pot baixar el preu de la llum?
El Consell Europeu considera Espanya com una "illa energètica" per la limitada interconnexió energètica amb altres països, cosa que permetrà rebaixar el preu de l’electricitat de manera temporal
Aquest divendres el Consell Europeu acceptava la proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb la qual demanava mesures específiques perquè Espanya i Portugal pogueren rebaixar el preu de l’electricitat després del desorbitat augment dels darrers mesos.
Durant les reunions celebrades a Brussel·les, Sánchez ha fet servir el terme "illa energètica" per a fer referència a la baixa interconnexió energètica de la península Ibèrica amb altres països, i defendre així la necessitat d’una consideració especial perquè Espanya i Portugal puguen desvincular el preu del gas del de l’electricitat i reduir els preus.
A diferència de països com Alemanya, que per la seua posició geogràfica al centre d’Europa rep connexions energètiques dels seus veïns, Espanya només pot rebre energia de França. D’aquesta forma, el país es troba en una complicada posició per l’escàs nivell d’intercanvi d’energia que té amb altres regions europees.
Cal recordar, a més, que encara que en 2002 Brussel·les va proposar que per al 2020 tots els països de la Unió Europea arribaren a un 10% de la interconnexió energètica, Espanya se situa actualment per davall del 3%.
Amb la nova proposta, Madrid i Lisboa, que compten amb un mercat elèctric que en la pràctica opera de manera conjunta, tenen previst establir un límit màxim al preu del gas que s'utilitza per a produir electricitat.
Açò afecta directament a la producció, ja que el mercat elèctric a Europa funciona amb sistemes marginalistes, que fan que l'última oferta de producció a casar amb la demanda siga la que fixa el preu per a totes les altres.
L'última oferta és generalment la que fan les centrals de gas, que amb la pujada de la cotització del gas natural espenten a l'alça el preu de tota l'electricitat, fins i tot de les renovables o les nuclears.
Per a frenar aquesta pràctica, el govern pretén aplicar un preu màxim només a les ofertes que poden presentar en el mercat elèctric les centrals de cicle combinat, és a dir, les que cremen gas per a produir electricitat. Amb això, el conjunt del mercat elèctric deixaria de disparar el preu en aconseguir desacoblar-se del preu del gas, que ara ha incrementat les pujades per la invasió militar de Rússia sobre Ucraïna.
L’acord es reflectirà en la factura en menys d’un mes
Sánchez confia que l'impacte de l'acord es note en la factura de la llum en menys d'un mes, però abans haurà de presentar una proposta formal a la Comissió Europea. Aquesta, que s'ha compromés a respondre de manera urgent, haurà d'autoritzar-la primer.
Amb tot açò, la fixació del preu màxim al gas tindrà només caràcter temporal per a regular la pujada de preu actual, però després tornarà al sistema marginalista habitual.