Una inversió tèrmica calfa la nit fins a 28º C en municipis de l'interior de Castelló
La conselleria de Sanitat situa setze comarques en màxim risc per a la salut per altes temperatures, en una jornada en què es poden superar els 40 graus a l'interior de València i Alacant i arribar, puntualment, als 42 ºC
Les altes temperatures han tornat a desafiar la son en una nova nit de valors tropicals al conjunt del territori, que han assolit nivells més infernals, tècnicament catalogats com a equatorials (de més de 25 graus) i tòrrids (més de 28º C) a l'interior de la província de Castelló. El termòmetre ha marcat 28,2 graus a la matinada a Olocau del Rei, a la comarca dels Ports, on la calor també ha abrasat pobles com Herbers (27,3 ºC), Portell de Morella (26,9 ºC) i Castellfort (26,8 ºC). A Xodos (Alcalatén) han intentat dormir a prop de 27 °C; a Vistabella (Alt Maestrat), a 26,3 ºC. En general, el litoral, des de la Marina al Baix Maestrat s'ha tractat de dormir per damunt dels 25º C, com en altres nits d'aquesta última quinzena, però la novetat han estat les altes temperatures a l'interior nord del territori, molt menys habituals, i de les quals tampoc no s'ha salvat el Racó d'Ademús, amb 27,2 °C a la Pobla de Sant Miquel.
El motiu, del qual se'n fa ressò en un fil de Twitter l'Agència Valenciana de Meteorologia, té a veure amb la superposició de dues masses d'aire sobre Castelló de la Plana, la més fresca i humida, d'origen mediterrani, per sota i la càlida, de procedència africana, per sobre. El fenomen, anomenat inversió tèrmica, suposa que si bé el terra del litoral està a 25 graus, a partir de 300 metres d'altitud la temperatura comença a pujar. I a poc a poc pot arribar als 30 °C a 1.000 metres.
Tampoc vol dir que a la costa de Castelló s'haja descansat molt millor, ja que a les altes temperatures cal afegir l'efecte multiplicador de la humitat. Mirant estrictament el termòmetre, ens fem una idea que els 26,4 al Grau de Vinaròs i Castelló de la Plana no ho han posat gens fàcil per a adormir-se. De dalt a baix del litoral, des del Baix Maestrat fins a la Marina Alta, els municipis costaners també han passat una nit tòrrida, amb temperatures entre 25 i 26 graus, però humitats de més del 70%, generalitzades per al conjunt, que han causat una sensació asfixiant. Cal tindre en compte a més que l'aigua de la mar està molt calenta. Més que de costum. Com una sopa. Fins a 27,7 graus ha marcat de màxima aquest dimarts l'estació tèrmica d'una de les boies de control del port de València.
De la calor nocturna també es parla a Xixona, que a les cinc de la matinada ha registrat 31,7 graus, la màxima del territori, per damunt dels 30 de Tàrbena i Sella (Marina Baixa), Busot (Alacantí) o Alcoleja (Comtat).
Setze comarques en risc sanitari i tres amb nits a 28 °C
Mal dormida, la societat valenciana encara aquest dimarts una nova onada de calor extrema, amb previsió de temperatures per sobre dels 40 graus a l'interior de les províncies de València i d'Alacant, que podrien arribar als 42 graus en alguns punts. L'Agència Espanyola de Meteorologia ha posat la Comunitat en alerta taronja, el nivell més alt. Salut Pública ha activat l'alerta màxima per risc sanitari al Racó d'Ademús, la Plana d'Utiel-Requena, la Vall de Cofrents, la franja oest de la Canal de Navarrés, el sud de la Ribera Alta, la Costera, la Vall d'Albaida, l'Alcoià, el Comtat, l'interior de la Marina i l'Alacantí, tot el Vinalopó i part del Baix Segura.
La nit tornarà a ser complicada, amb valors tropicals per al conjunt del territori (per damunt dels 20 graus), que superaran els 25 graus en alguns municipis de l'interior de la Marina, l'Alcoià, l'Alacantí i el Vinalopó Mitjà. Però també en dos municipis de l'interior, poc acostumats a posar l'aire condicionat a la nit: Sacanyet (Alt Palància) i les Alcubles (Serrans). Tres comarques tenen un grapat de municipis amb risc de superar els 28 graus durant la nit: el Comtat (Beniarrés, Gaianes, Alcosser, Benimarfull, Benillup, l'Alqueria d'Asnar), la Marina Baixa (Orxeta) i l'Alacantí (Busot).