Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

Una jove demana vestir-se de saragüells per poder acompanyar la nóvia a l’Ofrena de Falles

El reglament de la Junta Central Fallera estableix que, en actes oficials, les dones només poden vestir amb el “tradicional vestit de valenciana”

Alícia, vestida amb el tradicional vestit de fallera, juntament amb la nóvia, Laura / @alidelph

“La societat evoluciona i les tradicions també poden evolucionar, sense perdre l'essència”. Així de contundent s’ha mostrat Alícia, fallera de la comissió Castelló-Sogorb de València, que ha reivindicat a través de les xarxes que la seua nóvia, Laura, puga acompanyar-la a l’Ofrena de la Mare de Déu dels Desemparats vestida de saragüells. 

En un detallat fil de Twitter, que s’ha fet viral a les poques hores de publicar-se, Laura explica que la indumentària de les dones està composta pel cosset i la falda, mentre que els homes tenen el vestit torrentí i el de saragüells. Una indumentària establida en el reglament de la Junta Central Fallera que, en cas de no complir-se en els actes oficials, pot comportar una sanció. 

Segons l’article 64 sobre l’ús de la indumentària tradicional, el reglament estableix que la fallera haurà de lluir el tradicional vestit de valenciana. A més, queda “terminantment prohibit” utilitzar roba que no s’adeqüe a la tradició i “no es permetrà l’ús de roba masculina per a falleres, en actes oficials, amb independència del càrrec que ocupen”.

“Per què un president d’una comissió pot anar vestit amb brusa i no passa res quan ell sí que està faltant a la indumentària? Per què de particular una dona pot vestir pantalons, però vestida de valenciana ha de dur falda?”, es qüestiona Laura. 

La jove fallera insisteix que li sembla “molt heavy” que no puga gaudir de la festa amb la parella i que això comporte una sanció. Un fet que considera incongruent en ple segle XXI. 

En declaracions en el magazín diari d'À Punt, 'A la ventura', ha insistit que no es tracta d'una ''falta de respecte'' a la tradició, sinó d'una innovació que respecta l'essència de la festa i el món faller.  

No estan soles

La foto i les explicacions d'Alicia s'han fet virals a les xarxes socials, on han trobat molt de suport, sobretot de part de Montiel Lozano i la seua parella, de la falla Sant Doménec de Castelló (Ribera Alta). Montiel els va escriure per a contar-los que ella i la seua parella havien passat per una situació similar, però amb un altre final. La parella de Montiel, no binària, va poder desfilar amb ella a les falles de setembre vestida amb saragüells perquè al seu poble no hi ha cap norma que ho impedisca.

"Els vaig compartir la nostra foto com un gest per a fer-los saber que no estan soles", conta Montiel, que està convençuda que, amb el pas dels anys, cada vegada seran més les falleres i els fallers que no s'identificaran amb la indumentària que se suposa que ha de dur una dona o un home. "Si fem pinya entre totes podem aconseguir visibilitzar la situació i posar el debat damunt la taula", postil·la la fallera.

A més, fa tan sols una setmana, la fallera Paula López va acudir a la presentació de la seua falla Xenillet-Bandera Valenciana de Torrent (Horta) vestida amb uns saragüells combinats amb jupetí i mocador morats per a complir, segons va confessar a À Punt NTC, un somni que tenia des de fa temps: "M'abellia molt fer-ho, i ho vaig fer perquè em feia molta il·lusió", va assegurar. López, que va demanar permís tant a la seua comissió com a l'amfitriona de l'esdeveniment, tampoc va trencar cap norma vestint-se amb indumentària masculina a Torrent.

Amb el seu missatge en xarxes, Laura i Alicia han aconseguir obrir el debat sobre la llibertat d'indumentària al Cap i Casal, però perquè la norma canvie i Laura puga desfilar amb la roba que la fa sentir més còmoda caldrà primer passar per un congrés faller que modifique l'article 64 sobre l'ús de la indumentària tradicional.

Falles 2022 Dona

També et pot interessar