Directes
Ara en la televisió
L'ESTUDI
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Una microcirurgia en la llengua dona una alternativa als que pateixen apnees nocturnes

Els dos primers pacients a provar aquest tractament a l’estat espanyol han notat una immediata millora en la qualitat del son 

Màscara que es fa servir per a tractar l'apnea del son / Sunakri (Shutterstock)

L'Hospital de la Mar de Barcelona començarà a tractar pacients d'apnea del son que no tenen bona tolerància als tradicionals respiradors nocturns a través d'una microcirurgia invisible sota la llengua que evita que s'obstruïsca el pas de l'aire en dormir.

Aquesta cirurgia, pionera a l’estat espanyol, consisteix a implantar un neuroestimulador per a poder actuar sobre el nervi que controla el moviment de la llengua. Es tracta d’un procés que resulta "mínimament invasiu", han explicat des del centre hospitalari.

Es calcula que a Espanya existeixen entre 1,2 i 2,1 milions de persones que pateixen apnees, però menys del 10% estan diagnosticades i en tractament. De les diagnosticades, aproximadament la meitat necessiten mètodes alternatius perquè no toleren el tractament estàndard, un dispositiu que transmet pressió a la via aèria a través d'una màscara que s'ha de portar durant les hores del son per a assegurar una bona respiració nocturna.

El cap del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital de la Mar, el doctor Jacinto García-Lorenzo, ha destacat la utilitat de la nova teràpia per a "tots aquells pacients no tributaris d'altres tractaments de l'apnea del son i als quals, fins ara, no podíem oferir cap alternativa".

Els primers pacients tractats amb aquesta cirurgia tenien 52 i 67 anys, i una apnea del son greu sobre la qual no havien funcionat altres alternatives terapèutiques. Des de l'Hospital de la Mar conten que ambdós han notat una immediata millora en la qualitat de descans. 

L'apnea del son és una patologia que es caracteritza per episodis reiterats d'obstrucció de la via aèria superior durant el somni, fet que provoca que el pacient es desperte de forma no conscient i provoca que no descanse. Això implica somnolència durant el dia, trastorns neuropsiquiàtrics, metabòlics, respiratoris i cardíacs. Entre els efectes, destaquen la reducció de la qualitat de vida, així com un possible increment de la hipertensió arterial, malalties cardiovasculars i del risc de mort.

Sanitat

També et pot interessar