Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL CAP DE SETMANA

Una opositora de l'Església adventista estarà aïllada quasi deu hores per a poder fer l'examen sense vulnerar la seua fe

El TSJCV permet a l'aspirant retardar la prova del migdia a les 21:15 perquè les creences religioses que té l'obliguen a descansar els dissabtes fins que es pon el sol

Imatge d'arxiu d'un examen d'oposició / À Punt NTC

Una oftalmòloga de l'Església Adventista del Seté Dia ha aconseguit que la justícia ordene retardar fins a la posta de sol l'examen d'oposició a què es presentarà l'últim dissabte de maig per les seues creences religioses. La decisió que arreplega una sentència publicada aquest dimecres pel Tribunal Superior de Justícia a la Comunitat Valenciana (TSJCV), estima la mesura cautelar que havia sol·licitat la dona. 

La prova d'accés a la funció pública està prevista per al dissabte 28 de maig a l'Hospital La Fe, a les dotze del migdia. Però la metgessa va al·legar que la seua confessió religiosa li impedeix assistir a classes, exàmens, pràctiques o congressos des del vespre de divendres fins el de dissabte, un periode de descans que ha de dedicar al culte i la confessió. 

En un principi va demanar a l'Administració que li canviaren l'hora de l'examen, petició que va ser rebutjada. Però ara l'alt tribunal valencià li ha donat la raó i li permet endarrerir-lo per tal de preserver els seus drets religiosos. Farà la mateixa prova que la resta de persones aspirants, però a les 21:15 hores, i disposarà del mateix temps. Així doncs haurà de presentar-se en el lloc d'examen a l'hora convinguda, amb el DNI, però després estarà aïllada i incomunicada amb l'objectiu que no conega les preguntes ni puga tindre cap avantatge. Més de nou hores després, una vegada haja fosquejat el dia, podrà començar l'oposició sense vulnerar la seua fe.

En la resolució, el TSJCV aplica jurisprudència anterior del Tribunal Suprem i d'altres tribunals superiors de justícia autòmics amb casos pareguts —de fet, hi ha un antecedent pràcticament calcat a Galícia de fan uns anys—. Els magistrats analitzen els interessos en conflicte i conclouen que el fet de no accedir a la petició de l'aspirant l'obligaria a veure's “constreta a optar entre la fidelitat a les seues conviccions religioses i l'oportunitat d'ingrés en l'Administració que li brinda el procés selectiu”.

La sentència es basa en la Llei 24/1992, per la qual s'aprova l'Acord de Cooperació de l'Estat amb la Federació d'Entitats Religioses Evangèliques i que preveu que els exàmens, oposicions o proves selectives puguen ser assenyalades en una data alternativa per als fidels d'aquestes esglésies “quan no hi haja causa motivada que ho impedisca”. Ja s'ha aplicat en altres sentències idèntiques a Espanya i és un dels pocs casos en què es canvien els exàmens oficials. Ni una malaltia ni la mort d'un familiar dona dret a cap alteració. 

El magistrat Joaqum Bosch explica, en declaracions a À Punt, que la norma pretén garantir l'exercici de la llibertat religiosa i compatibilitzar-lo amb el fet de presentar-se a una prova selectiva sense perjudicar la resta de candidats. "El que no pot tindre un opositor per la seua convicció religiosa són privilegis que el posen en situació d'avantage injustificat sobre els altres", ha precisat. 

L'Església Adventista celebra la sentència, que com que no és ferma pot ser recorreguda davant el mateix tribunal. Des dels sindicats no han volgut valorar la decisió judicial, però asseguren que vetlaran perquè en el procés d'oposició queden garantides la igualtat d'oportunitats entre totes les persones candidates. El principi fonamental, ha remarcat Pedro Ibor (CSIF), és que la dona "no tinga accés a l'examen" i que hi haja les mateixes possibilitats per a tot el món. 

També et pot interessar