Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

Una persona se suïcida cada dia a la Comunitat Valenciana

À Punt Mèdia recorda els programes especials on tracta el suïcidi, que comet una persona a Espanya cada dues hores i mitja.

Performance d’Alba Ruipérez per a visibilitzar els casos de suïcidi

Cada dia se suïcida una persona a la Comunitat Valenciana. En tot Espanya la proporció augmenta a una cada dues hores i mitja, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística. Moren més persones que en totes les guerres juntes i és la segona causa de mort entre joves de 15 a 29 anys, després dels accidents de trànsit, unes xifres que s’amaguen durant l’any i es rescaten cada 10 de setembre pel Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi.

“S’ha de donar visibilitat al suïcidi cada dia, i no una vegada a l’any. No és normal que hi haja suïcidis tots els dies i no es done la notícia”, ha expressat en Les notícies del matí Alba Ruipérez, una jove de Paterna que intentà suïcidar-se dues vegades, però que finalment va decidir apostar per la vida. Ara Alba s’enfronta a l’exposició pública per a ajudar els altres i col·laborar en campanyes de prevenció del suïcidi. Cada any se suïciden 800.000 persones a tot el món.

Les morts per suïcidi ja doblen les dels accidents de trànsit, superen en onze vegades els homicidis i en huitanta les morts per violència contra la dona. Davant aquestes xifres torbadores, veus expertes proposen mesures que frenen aquest problema de salut. Entre altres, crear un pla nacional de prevenció del suïcidi, millorar l’atenció primària de salut per a detectar persones en risc o obtindre el compromís dels mitjans de comunicació per a oferir, de manera veraç i preventiva, informació que done visibilitat a aquest drama i a les estratègies preventives.

“El suïcidi és el resultat d’un terrible patiment emocional intern”, alerta la Conselleria de Sanitat. A les comarques valencianes 336 persones van es van llevar la vida el 2016. Per tal d’evitar que hi haja més suïcidis s’ha llançat un pla de prevenció que, entre altres iniciatives, anima a trencar el silenci perquè “parlar pot canviar-ho tot”. També tracta d’erradicar frases que s’han instal·lat en l’imaginari col·lectiu, com ara que “parlar del suïcidi pot incitar a cometre’l”, ja que està demostrat que abordar-lo de manera responsable redueix el risc.

La conducta suïcida, apunten des de la Generalitat, constitueix un problema multicausal, que no té una explicació senzilla, ja que s’han de tindre en compte multitud de factors per a poder ajudar. “Comprendre el context i en quina situació es troba la persona amb idees suïcides és indispensable per a comprendre i valorar el risc”, expliquen.

Què fer i com ajudar?

Demanar ajuda és el consell recurrent per a les persones en risc. Però l’entorn també és fonamental per a ajudar: s’han de tindre disponibles telèfons d’emergències, limitar l’accés a possibles mitjans lesius i evitar l’aïllament. Estar present, escoltar o mostrar interés. En cas de parlar d’aquesta problemàtica en els mitjans de comunicació i les xarxes socials, s’ha d’evitar tractar-la de forma sensacionalista –no donar detalls específics dels fets ni les circumstàncies–, informar de manera ètica, tindre en compte les ajudes disponibles i, en tot moment, insistir que el suïcidi es pot previndre.

Reportatges per a trencar el tabú

Per què no es parla del suïcidi? Durant anys, tant les facultats com els llibres d’estil dels mitjans, recomanaven no informar sobre suïcidis per a evitar l’anomenat “efecte crida”. “Aquesta política del silenci, no obstant això, sembla que no ha donat resultats, ja que en trenta anys les xifres s’han disparat”, destaca el reportatge de Focus Suïcidis: eixint del tabú.

En el programa Punt Docs també s’encaren a aquest tabú i parlen amb supervivents, amb persones que els donen suport i mostren l’actuació de l’administració. L’acompanya l’article multimèdia “Parlar per a contar-ho”, el qual dibuixa, a través de diverses entrevistes, la vulnerabilitat de les persones en risc i com ho viuen les famílies.

També et pot interessar