Una plaga de palometes del boix envaeix la Tinença de Benifassà
Es tracta d’una espècie asiàtica invasora que ataca i seca un arbust fonamental per a l’ecosistema de la zona
Núvols de palometes del boix inunden el parc natural de la Tinença de Benifassà, al Baix Maestrat, des de fa dos o tres mesos. La Cydalima perspectalis, pel seu nom científic, és una espècie asiàtica invasora que s’alimenta del boix, un dels arbustos més característics de la flora del paratge.
La plaga d’aquest cuc, que posteriorment es converteix en una xicoteta palometa blanquinosa, està secant i aniquilant les existències del boix al parc natural i voltants, el que afecta de manera determinant a l’equilibri de l’ecosistema, i per tant a la supervivència d’altres espècies, com ara els bolets. Segons explica, José María Bel, veí de Fredes, “els boixos solen tindre molta humitat davall, molta molsa. Quan els boixos se sequen, el terreny perdrà molta humitat. Això farà que els bolets, o altres espècies que habiten en aquestes condicions puguen desaparéixer”.
A banda de la preocupació pels efectes que pot tindre en l'aparició de bolets els mesos vinents, el boix és una de les peces clau en la configuració paisatgística de tota l’àrea protegida. Tant és així que una de les pedanies de la zona es diu el Boixar, en referència a aquesta vegetació típica.
Tot i que no és perillosa per als humans, la gran quantitat de palometes que han envaït les poblacions dels voltants del parc, com ara Fredes o la Pobla de Benifassà, s’han convertit en una molèstia per al veïnat, que en aquests mesos de calor, temen obrir les finestres. "És espectacular les palometes que et poden entrar en deu minuts que tingues les finestres obertes", relata David Gil, alcalde de la Pobla de Benifassà. "Per exemple, si tens la tele encesa i apagues la llum; al cap de deu minuts, veus la tele envoltada de palometes".
Tot i que són més abundants a la nit, de dia també hi ha una presència molt elevada d'aquest insecte. David Gil demana més implicació de les autoritats i que s’estudie la millor manera de fer front a aquesta plaga.