Una planta de biogàs acosta Aras de los Olmos a l'autoabastiment energètic amb energies renovables
Un consorci europeu construirà les instal·lacions en el marc d'una investigació per a facilitar la producció d'aquesta energia resultant de la descomposició orgànica
Aras de los Olmos (Serrans) fa un pas decisiu cap a l'autoabastiment energètic amb energies renovables, l'objectiu que s'ha marcat en el curt termini l'equip de govern municipal, que comanda el socialista Rafael Giménez. Als recursos fotovoltaics i eòlics, el municipi afegirà en breu una planta de biogàs per a convertir en energia, amb ajuda dels bacteris, les restes orgàniques que genera el municipi, sobretot derivades dels purins del ramat.
Un consorci europeu comandant pel centre d'investigació I2SysBio (Universitat de València-CSIC) s'ha fixat en el municipi de 380 habitants per a construir la planta de biogàs, en el marc d'un assaig pioner per a la producció d'energia renovable. L'obra, començarà enguany i es preveu que s'acabe en 2022, rebrà una injecció de 5,7 milions d'euros de la Comissió Europea i estarà cofinançada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i la Direcció General de Transició Ecològica de la Generalitat.
El personal investigador treballarà quatre anys per a optimitzar la producció de biogàs, una energia que resulta de la descomposició anaeròbica de matèria orgànica, duta a terme per bacteris, i que es pot transformar en electricitat o calor.
La nova planta de biogàs és l'element final del pla d'autoconsum 100% renovable del municipi. S'afig als plans d'energies fotovoltaica i eòlica que l'ajuntament va posar en marxa fa cinc anys.
L'alcalde, Rafael Giménez, destaca a més que la planta també permetrà resoldre el problema dels ramaders amb la gestió dels purins, per a complir la normativa de la Comissió Europea. Després de finalitzar el procés de producció de biogàs, aquests residus podran ser reutilitzats com a abonament agroecològic i l'aigua sobrant del procés s'usarà per a reg, dins de l'economia circular, ha explicat.