Una rèplica de Dalí i un Sorolla de pega, entre les 34 falsificacions que ha recuperat enguany la Policia Autonòmica

El Grup de Patrimoni Històric ha imputat 64 persones en diverses operacions contra la venda d'obres falses d'artistes reconeguts

Una rèplica de Dalí i un bust falsament atribuït als germans Benlliure, entre les obres recuperades
Una rèplica de Dalí i un bust falsament atribuït als germans Benlliure, entre les obres recuperades / GVA Justícia

El Grup de Patrimoni Històric de la Policia Autonòmica ha intervingut en els primers sis mesos de l'any 34 obres d'art falses d'artistes reconeguts que es comercialitzaven a diferents ciutats d'Espanya, per un valor total de vora mig milió d'euros. La majoria de les peces intervingudes corresponen a importants artistes valencians com Joaquim Sorolla, Marià Benlliure, Josep Benlliure, Josep Segrelles i Manuel Hernández Mompó, encara que també hi ha altres obres atribuïdes a artistes de gran prestigi internacional com Tiziano i Salvador Dalí, entre d'altres.

En les diverses operacions s'ha imputat 64 persones per presumptes delictes d'estafa i contra la propietat intel·lectual d'unes obres que, en cas d'haver-se venut pels canals legals habituals, "haurien aconseguit un valor incalculable", segons ha informat en un comunicat la Conselleria de Justícia, l'administració de la qual depén la unitat, que està adscrita a la Policia Nacional.

Entre les obres intervingudes, la nota destaca una rèplica de Dalí, que els propietaris venien com a original per 45.000 euros.

Les intervencions s'han fet a València, Madrid, Barcelona, Saragossa, Palma, Sevilla i Rubiols de Mora (Terol), i han comptat amb la col·laboració de la Brigada de Patrimoni Històric de Madrid, i les direccions superiors de Policia de València, Catalunya, Aragó, Andalusia Occidental i Astúries.

Les accions han suposat l'inici d'investigacions als jutjats d'instrucció de València, Madrid, Barcelona, Saragossa, Mallorca, Sevilla i Terol.

Per a la identificació de les obres i la seua corresponent autoria, s'ha comptat amb la col·laboració d'experts del Museu Sant Pius V de València, la Direcció General de Cultura de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport i l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, entre d'altres. 

47 peces arqueològiques recuperades

En el mateix període, entre gener i juny de 2022, la Unitat de Patrimoni de la Policia de la Generalitat també ha intervingut 47 peces arqueològiques en diverses operacions contra l'espoli de jaciments. En una altra de les operacions es van recuperar 143 monedes i 89 peces ceràmiques que s'havien furtat d'un habitatge situat en l'entorn de protecció del barri medieval de Bocairent i que ara s'han depositat en el Museu Arqueològic d'Ontinyent i la Vall d'Albaida.

També s'ha actuat contra l'autor d'uns murals a l'interior de l'ermita de Sant Cristòfor d'Alcoi, que és bé de rellevància local, per un presumpte delicte contra el patrimoni històric. A més, s'ha recuperat una escultura de bronze, amb l'efígie del pintor Manuel Viola i realitzada per l'escultor Miguel Cabré Cazcarra. La peça es va sostraure de l'interior d'un immoble d'El Escorial (Madrid) i s'ha procedit contra els seus venedors/posseïdors per un delicte d'encobriment.

També et pot interessar

stats