Una altra sentència del TSJCV anul·la el pla especial de la ZAL de València

També invalida la resolució de la Generalitat del 2018, que aprovava la zona d’activitats logístiques al costat del port

Per a crear la ZAL es requalificaren i expropiaren més de 700.000 metres quadrats de terrenys, molts d'ells d'horta.
Per a crear la ZAL es requalificaren i expropiaren més de 700.000 metres quadrats de terrenys, molts d'aquests d'horta. / À Punt NTC

Una nova sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJ-CV) declara “nuls de ple dret” el pla especial de la zona d’activitats logístiques (ZAL) del port de València com la resolució de la Conselleria d’Habitatge del 2018 que l’aprovava, segons ha fet públic la plataforma Per l’Horta. Per a la plataforma, aquesta nova resolució judicial confirma “la il·legalitat de la ZAL, aprovat definitivament el 1999 per la Conselleria d’Obres Públiques”.

La sentència indica que el pla especial de la ZAL hauria d’haver sigut sotmés a una avaluació ambiental estratègica ordinària, i no simplificada, com va fer l’administració autonòmica.

El tribunal argumenta que el sòl sobre el qual està prevista la ZAL, un terreny de 772.000 metres quadrats, no pot considerar-se urbà, com defensava la Generalitat, perquè els dos plans especials anteriors que modificaven el Pla General d’Ordenació Urbana de València per a donar-li cobertura s’havien anul·lat, el que suposa que els terrenys mantinguen la classificació de sòl no urbanitzable de protecció agrícola especial.

“Vora 25 anys després d’iniciar-se el projecte, els terrenys continuen sense ús i el port ha continuat funcionant i en creixement. Els fets han demostrat que la ZAL no era ni tan sols necessària, en contra del que argumentava el port per a expulsar el veïnat de la Punta”, ha aclarit Antonio Montiel, portaveu de Per l’Horta.

La sentència suposa l’estimació parcial del recurs contenciós administratiu que va presentar la plataforma Per l’Horta.

Des d’aquesta plataforma han recordat que, amb la construcció de la ZAL, “es van destruir 70 hectàrees d’horta en plena producció i es va expulsar de casa més de 100 famílies”.

En aquest sentit, destaquen que “la ZAL fou un error estratègic amb un cost social i mediambiental molt elevat” i han lamentat que el govern del Botànic continue amb “la política depredadora del territori del PP”.

Per l’Horta ha defensat la conversió de la zona on estava prevista la ZAL en un espai verd, que connecte el llit del Túria amb l’Albufera.

“En un context de crisi climàtica que comporta estius més llargs i temperatures sufocants, ens calen més espais verds per a la ciutadania. No es pot oblidar, a més, que el cost econòmic de revertir la ZAL en verd no és superior al de continuar amb la seua urbanització, ara il·legalitzada», ha subratllat Montiel.

També et pot interessar

stats