"Una situació de catàstrofe com la dana pot empitjorar símptomes de trastorn neurològic"
La neuròloga valenciana Laura Lacruz Ballester és la nova coordinadora del grup d'estudi d'humanitats i història de la Societat Espanyola de Neurologia
Situacions de catàstrofe com guerres, terratrémols, incendis o riuades com les causades per la dana a casa nostra poden desencadenar casos de síndrome d'estrés posttraumàtic en gran part de la població i empitjorar els símptomes en les persones que ja pateixen una malaltia neurològica.
Així ho assegura la neuròloga valenciana Laura Lacruz Ballester, nova coordinadora del grup d'estudi d'humanitats i història de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Segons Lacruz, també s'ha descrit una major incidència de trastorns neurològics funcionals en períodes de postguerra amb múltiples manifestacions discapacitants, malgrat no trobar una lesió del sistema nerviós evident en les proves convencionals.
També influeixen l'aïllament, la desnutrició, la dificultat d'accés a atenció mèdica o a fàrmacs, entre altres factors, i són més susceptibles a patir estos trastorns els xiquets, les persones grans i els pacients amb malalties neurodegeneratives.
Els avanços històrics en l'estudi del cervell
Lacruz explica que l'"interés i nombre de publicacions sobre neurociències ha patit un creixement exponencial en els últims anys" i l'avanç de les tecnologies "també està permetent un major coneixement de les xarxes neuronals".
No obstant això, assenyala que els descobriments més importants "es van realitzar en realitat a la fi del segle XIX i principis del segle XX, quan per exemple Santiago Ramón y Cajal va descobrir que el sistema nerviós està compost per neurones individuals connectades entre si. Això sí que va suposar un avanç radical".
Encara que considera que no seria impossible desxifrar el cervell al complet, explica que pot ser una "resposta defensiva": "Si alguna vegada arribàrem a conéixer tot sobre el cervell i les seues patologies, s'acabaria la nostra motivació i la nostra essència com a neuròlegs", assenyala.
També afirma que l'assoliment o descobriment que un especialista en neurologia voldria aconseguir és conéixer "la causa essencial de les malalties neurodegeneratives, que causen molt de sofriment, i per a les quals no existeix encara un tractament curatiu definitiu".
"En moltes hi ha una predisposició genètica, a més d'altres factors externs, i sabem que podem previndre-les amb una vida saludable", assenyala l'especialista en neurologia, que afig que també existeixen "cada vegada més fàrmacs que ajuden a millorar els símptomes o la progressió, però no és suficient".
La formació dels neuròlegs és "excel·lent"
Assegura que creu que la formació dels neuròlegs espanyols i el seu nivell professional "és excel·lent" i la majoria, després d'acabar el període com a metges interns residents (MIR) en el qual es formen en l'especialitat, continuen actualitzant-se en neurologia general i desenvolupant-se en alguna patologia neurològica específica.
Després de subratllar el "gran paper" de la SEN per a afavorir esta formació continuada, reconeix que els neuròlegs espanyols, "amb la seua bona formació i capacitació, moltes vegades troben una millor oferta i condicions laborals en altres països", fora d'Espanya.
Segons explica, el seu objectiu com a coordinadora del grup d'estudi d'humanitats i història de la SEN és promoure activitats relacionades amb diferents branques de les humanitats i la història de la neurologia, i estimular l'interés dels neuròlegs per estes àrees.
"No podem oblidar la part humana de la medicina, i sobretot de la neurologia, com a especialitat que estudia l'òrgan que més ens defineix com a éssers humans, el cervell", afirma. També considera important "saber d'on venim i com s'ha anat avançant en el coneixement neurocientífic, rebutjant les antigues creences de fenòmens sobrenaturals com a causa d'alguns trastorns neurològics, com l'epilèpsia".
Així mateix, ha destacat la importància de conéixer les persones que han fet possible eixe coneixement neurocientífic, "metges i investigadors que han treballat sense descans per a descobrir la composició i funcions del sistema nerviós i la causa de les seues patologies".