Una vintena d'alumnes en cadira de rodes, sense poder pujar a classe per l'avaria d'un ascensor en una escola de València

Fa anys que les famílies i el centre reclamen a la Conselleria d'Educació un segon elevador però les obres, autoritzades en 2022, encara no han començat per motius burocràtics

Una de les alumnes del CEIP Tomás de Villarroya de València, en cadira de rodes
Una de les alumnes del CEIP Tomás de Villarroya de València, en cadira de rodes / À Punt NTC

L'Associació de Mares i Pares (AMPA) del CEIP Tomás de Villarroya de València, un centre públic especialitzat per a alumnat amb discapacitat motriu, ha denunciat que l'únic ascensor del col·legi està sense funcionar des del dilluns. L'avaria impedeix que una vintena d'estudiants, que va en cadira de rodes o té mobilitat reduïda, puga pujar a les aules dels pisos superiors, on es fa classe. Això els obliga a rebre les lliçons a l'aire lliure, en el menjador o al pavelló de l'escola.

Fa anys que les famílies i l'AMPA adverteixen que tindre un únic ascensor en un col·legi que alberga 44 alumnes amb discapacitat és insuficient, per això reclamen la instal·lació d'un segon elevador. L'actual, asseguren, "sol trencar-se" de manera habitual perquè té més de trenta anys, fins a tres vegades en una mateixa setmana. I el que és pitjor, les reparacions tarden a fer-se realitat. Aquesta vegada, no s'espera que l'arreglen fins dimarts que ve, quan arribarà una peça necessària perquè torne a funcionar amb seguretat. Més de set dies després d'haver-se avariat.

En el centre estudien catorze alumnes en cadira de rodes i n'hi ha quatre més que tenen dificultat per a fer caminant el trajecte que hi ha fins a l'aula, en la primera o la segona planta. "Com han de pujar un a un perquè l'ascensor és d'una plaça, no arriben a temps a la primera hora de classe o al pati", afirmen des de l'AMPA. Però quan es trenca, directament no poden arribar i això obliga el professorat i la direcció del centre a trobar altres espais més accessibles on fer la classe. "Han baixat les classes al porxe, al gimnàs o fins i tot al menjador", denuncia Quique Ruiz, pare d'un dels alumnes afectats.

La situació continua encallada mentre no arribe el segon ascensor, pendent des de fa dos cursos i que evitaria haver de suspendre classes quan es trenca l'únic que hi ha. "No podem permetre'ns tindre l'ascensor avariat. Un únic ascensor, sense alternativa d'un altre mitjà per a poder pujar a l'aula. Estem vulnerant el dret no només a l'educació, sinó a compartir aquest temps amb la resta dels companys i companyes d'aula", ha manifestat Leo Flores, membre de l'AMPA.

La Conselleria d'Educació va autoritzar la llicència per a construir un nou elevador en juny de 2022, però les obres encara no han començat. Fonts del departament liderat per José Antonio Rovira argumenten que estan a l'espera de rebre la llicència municipal i confien a tindre tota la documentació necessària en deu dies perquè la instal·lació puga començar d'ací a poc.

Des de l'Ajuntament de València asseguren que han actuat amb "màxima diligència" i que l'alcaldessa, María José Catalá, "s'ha compromés personalment amb el centre per a solucionar el problema ràpidament". Sobre el segon ascensor pendent, apunten que a l'empresa encarregada de dur a terme l'obra li falta lliurar un paper necessari en els tràmits i que han traslladat a la Conselleria que amb una declaració responsable es podrien iniciar els treballs.

També et pot interessar

stats