Unicef alerta que el 40% dels menors valencians està en situació de risc de pobresa o exclusió social

En el cas de la Comunitat Valenciana, la xifra és de 354.900 xiquets; segons la taxa Arope, 5,4 punts percentuals per damunt del conjunt d'Espanya

Imatge d'arxiu de gent fent cua per al lliurament de regals a xiquets vulnerables
Imatge d'arxiu de gent fent cua per al lliurament de regals a xiquets vulnerables / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)
17 d'octubre 2024 - 14:46

Quatre de cada deu llars valencianes amb menors no tenen capacitat per a fer front a despeses imprevistes, segons adverteix Unicef Espanya en una anàlisi de la situació de la infància i adolescència per comunitats autònomes a partir de dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del 2023.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el 39,9% dels xiquets i adolescents —unes 354.900 persones— es troba en una situació de risc de pobresa o exclusió social (taxa Arope), que suposa 5,4 punts percentuals per damunt del conjunt d'Espanya (34,5%).

A més, un 10,7% dels valencians de zero a dèsset anys (unes 95.500 persones) viu a llars en situació de manca material i social severa, la qual cosa situa la Comunitat Valenciana a 1,6 punts per davall del conjunt d'Espanya (12,3%).

Este percentatge significa que més de quatre de cada deu llars (42,8%) no tenen capacitat per a fer front a despeses imprevistes i que el 20,4% no pot permetre's mantindre l'habitatge a una temperatura adequada.

Recomanacions d'Unicef Comunitat Valenciana

Unicef Comunitat Valenciana recomana una sèrie de mesures a les administracions per a revertir esta greu situació. Entre elles, una protecció especial per a les famílies més joves amb fills i les monoparentals, reforçant mesures per a la millora de la seua capacitació laboral i la seua formació professional.

També enfortir les mesures de protecció social per a aconseguir que es mantinga l'ocupació i ingressos de les famílies amb fills i que siguen d'àmplia cobertura i complementàries les prestacions estatals.

D'altra banda, demana mesures orientades a facilitar el manteniment de l'habitatge de lloguer mitjançant la provisió d'habitatge assequible, ajudes al pagament de la renda, i l'erradicació de l'infrahabitatge i el barraquisme.

Les dades a Espanya

El risc de pobresa de la població menor de díhuit anys ha augmentat del 28% al 29% respecte de l'any anterior, mentre que per a la resta de població es manté estable o disminueix; també continua augmentant la privació material infantil, del 10 al 12%.

A més, Espanya inverteix només un 1,5% del producte interior brut (PIB) en protecció social de la infància i les famílies respecte del 2,4% del PIB de la mitjana europea (354 euros de despesa per habitant enfront de 678 euros a la UE).

Unicef demana una prestació universal per a la criança i un pacte d'estat per la infància

Per això, Unicef demana, en el Dia Internacional contra l'Erradicació de la Pobresa, una prestació universal per a la criança en forma de deducció fiscal reembossable en els PGE 2025, i un pacte d'estat per la infància amb mesures i pressupostos que la facen eficaç.

Segons les anàlisis d'Unicef, la implementació d'una deducció fiscal reembossable d'almenys 1.440 euros anuals per xiquet reduiria la pobresa infantil en 5,4 punts percentuals. 

També et pot interessar

stats