Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

La Universitat d’Alacant participa en la creació d’una aplicació per a detectar notícies falses

Basat en la intel·ligència artificial, el sistema comprova si la notícia és rigorosa i si té una estructura periodística

La Universitat d'Alacant forma part de l'equip d'investigadors d'aquesta aplicació / Fundación Descubre
11 de maig 2021 - 18:37

Una aplicació que analitza amb precisió les notícies i determina la veracitat de manera automàtica. És el que han desenvolupat el Grup de Processament del Llenguatge Natural i Sistemes d'Informació de la Universitat d’Alacant i l’equip Sistemes Intel·ligents d'Accés a la Informació de la Universitat de Jaén, després de treballar sobre més de 200 articles centrats en temes sanitaris i notícies falses sobre la Covid-19. 

Basat en tècniques d'intel·ligència artificial, el sistema testa la notícia en dos nivells: per un costat, analitza l'estructura de la notícia publicada atenent les normes de periodisme clàssiques (respondre les preguntes: què?, quan?, on?, qui?, per què? i com?) i l’estructura de piràmide invertida, amb les dades menys importants al final. En segon lloc, detecta si existeixen incongruències en el contingut. 

"L'estructura d'una publicació ens dona pistes de si hi ha base periodística o de si, per contra, imita una notícia real", ha indicat l'investigador de la Universitat de Jaén Miguel Ángel García. Els experts han desenvolupat un algorisme que detecta les informacions que no responen a aquesta estructura. Els càlculs es basen en tècniques d'aprenentatge automàtic, també conegut com a machine learning, de manera que el sistema aprén a mesura que acumula dades.

A més, la màquina pot processar en segons milers de dades simultànies. La investigadora de la Universitat d'Alacant Estela Saquete ha apuntat que, amb aquest sistema,” els periodistes poden contrastar fonts, detectar estructures incorrectes, viralitzades o que tinguen incongruències entre el titular i el cos de manera immediata i automàtica”. Així, l'usuari final pot tindre evidències de si la notícia que llig compleix uns estàndards o no.

A més, els investigadors han aplicat un nou esquema amb etiquetes, cadascuna amb un conjunt d'atributs, que proporcionen informació extra, com la verificació de fets, les relacions semàntiques entre els components o característiques contextuals. Fins i tot, referencia aspectes relacionats amb la càrrega emocional que puga contindre un escrit i que l'allunyen de l'objectivitat que ha de tindre una notícia real.

L'objectiu dels experts és aconseguir una aplicació que marque automàticament el text d'una notícia mentre es llig i que alerte mitjançant un senyal de parts de la notícia que puguen ser falses, indicant la referència amb altres textos similars en els quals es puga contrastar la veracitat.

També et pot interessar