Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La Universitat Jaume I de Castelló busca voluntaris per a una investigació sobre covid persistent

L'objectiu final és ajudar els pacients a minimitzar els símptomes i millorar la qualitat de vida

Voluntaris de l'estudi en una sessió de rehabilitació / À Punt NTC

Un equip de la Universitat Jaume I de Castelló busca voluntaris per a una investigació sobre la covid persistent. Avaluaran diferents tractaments que no requereixen l’ús de fàrmacs i que estan basats en l’exercici i la dieta.

El projecte té dues fases: una de vigilància, en què s’establirà la diversitat de símptomes de la covid-19 crònica i l’impacte socioeconòmic en la població. Segons Juana Maria Delgado, investigadora a la Universitat, el que volen en aquesta primera fase és “recollir informació per poder analitzar quins són els factors de risc, ja siga l’estil de vida, factors ambientals, factors socioeconòmics que determinen que unes persones tenen més probabilitats de patir una covid persistent”. 

Per a dur a terme el projecte, han habilitat un formulari perquè els interessats i afectats per aquesta malaltia puguen cooperar. És el cas de Rafa Velasco, que va escriure al correu covidcronico@uji.es per estar patint les conseqüències del coronavirus. Conta que ell viu amb “la fatiga crònica, que em costa molt fer-ho tot”. Afirma que quan es va assabentar que estaven investigant sobre la seua patologia es va apuntar immediatament com a voluntari. 

Dins la segona fase s'avaluaran paràmetres relacionats amb la rehabilitació física i la dieta dels malalts. L’equip inclou també professionals de la dietètica i fisioteràpia per tal de conduir les proves i realitzar els assajos. Ricardo Pino, fisioterapeuta, parla amb molt d’optimisme dels resultats obtinguts en altres estudis, i de com estan aplicant una teràpia que combina l’exercici amb dieta.

Els pacients reben sessions de fisioteràpia, en les quals fan exercicis i activitats de rehabilitació i a la mateixa vegada segueixen una dieta dissenyada específicament per a combatre els símptomes.

Estefania Aparicio, investigadora dietista i nutricionista, condueix els hàbits alimentaris dels pacients. Dissenya dues dietes: l'una “baixa en histamina i una altra dieta controlada en fibra per ajudar a alleugerir els símptomes”. Una vegada s'hagen tractat, conta que “després es farà una part de reintroducció dels aliments”.

L'objectiu final és ajudar els pacients de covid-19 crònica a minimitzar els símptomes i millorar la qualitat de vida.

la Plana Alta

També et pot interessar