La Universitat Politècnica investiga llavors millor adaptades a la falta d’aigua
L’emergència climàtica està obligant a buscar cultius més resistents a altes temperatures i a la sequera
L'emergència climàtica està obligant a buscar cultius més resistents a les altes temperatures i a la falta d'aigua. A València, un equip de la Universitat Politècnica (UPV) busca les llavors millors adaptades a l'estrés hídric. El banc de germoplasma de la UPV és un dels més importants d'Europa i, entre les 40.000 varietats vegetals que té en aquestes cambres frigorífiques, se n'han seleccionat 500 perquè passen un estudi d'estrés hídric amb l'objectiu de trobar les més tolerants a la sequera.
La directora del banc de llavors, María José Díez, ha fet la selecció de les varietats. I s'han centrat en unes molt concretes, com són les cucurbitàcies: el meló d’Alger, el cogombre, la carabassa i el meló de tot l'any. Al laboratori han treballat fent la selecció prèvia per a veure com reaccionen una volta les planten al camp.
A Alcàsser, Julio, el propietari de la parcel·la, s'encarrega de complir amb els regs que han de tindre cada planta. “Un que du la meitat de reg requereix la planta de forma normal i l'altre és el reg normal habitual”. En aquest procés “el que intentem saber és com resisteixen, o com s’adapten aquestes varietats al dèficit hídric i a la salinitat”, explica la directora.
Amb l'ajuda de drons veuran la reducció del vigor de les plantes i per exemple la resistència de necrosi, l'esgrogueïment a les fulles o la reducció de la grandària dels fruits.
Ara, un mes després de plantar, ja hi ha conclusions momentànies, com la variació dels genotips, entre cadascuna de les varietats, el que “després fa falta per a seleccionar millor”, explica Maria José.
Analitzant el vigor de la planta, els fruits, la producció i l'estructura de les arrels, molt important per a l'aprofitament de la poca aigua que tinga.