Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

La Universitat Politècnica de València treballa per a obrir una seu a la Xina

José Capilla, reelegit rector de la institució acadèmica, avança que vol s’establiran aliances amb la regió de Zhejiang, bressol de la nova intel·ligència artificial

El rector de la Politècnica de València, José Capilla, durant l'entrevista en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

Una seu de la Universitat Politècnica de València en la regió de Zhejiang. És un dels projectes en què treballa actualment la institució acadèmica, segons ha desvelat José Capilla, revalidat en el càrrec de rector este dimecres. “Vaig signar un memoràndum d'entesa amb el president de la Beihang University, una de les millors tecnològiques xineses, potser és la millor, i que està en el top 100 o 150 del món i ara mateix tenim grans projectes amb ells”, avançava durant una entrevista en Les notícies del matí este dijous.

En esta línia, que aprofundeix en l’espenta cap a la internacionalització que el rector vol continuar donant-li a la institució acadèmica, José Capilla avançava que la Xina és un territori interessant per a col·laborar-hi perquè “té capacitat per a invertir en laboratoris innovadors".

"És un dels que més està explorant” en esta línia, afegia. El dirigent assenyalava que, més enllà de la presència física de la Politècnica en el continent asiàtic, la institució acadèmica valenciana vol impulsar projectes comuns, com ara les titulacions conjuntes o les investigacions en col·laboració amb la universitat xinesa.

Capilla, que en ser reelegit rector estarà sis anys més al capdavant d’una de les universitats públiques valencianes més gran, descartava, en canvi, l’expansió en altres països europeus. “No està clar que siga necessari”, afirmava. “Tenim bon transport, bones comunicacions virtuals”, argumentava. “És més probable més lluny, en altres continents. Estem treballant per una seu en la zona on s’ha creat Deep Seek”, l’assistent d’intel·ligència artificial amb segell xinés.

Precisament pel que fa a la intel·ligència artificial, el rector de la Politècnica revelava en Les notícies del matí que la institució acadèmica que dirigeix està desenvolupant la seua pròpia ferramenta d’intel·ligència artificial, Poli GPT, que ja s’està aplicant “amb gran èxit” en determinades tasques de manteniment de microwebs de la universitat.

En esta línia, i en preguntar-li el paper que juga la intel·ligència artificial en l’activitat acadèmica, José Capilla és partidari encarar-la com una oportunitat, tant per a la docència com per a l'aprenentatge: “Hem d’abordar-la sense por, cal abraçar-la. Hi ha moltes tasques i treballs que desapareixeran per esta, però apareixeran unes altres oportunitats”, exposava al mateix temps que afegia que el que és ideal és que estudiants treballen amb eixes ferramentes i aprenguen amb elles. “Qualsevol dels nostres estudiants ha d’eixir dominant les ferramentes d’intel·ligència artificial”, assenyalava.

Els campus d'Alcoi i Gandia

Un parc científic per a instituts d’investigació i empreses a Alcoi, que donarà servei a les comarques centrals, així com una nova zona verda i amb instal·lacions esportives són els projectes en què treballa l’equip de Capilla en el campus de l’Alcoià. Pel que fa al de Gandia, apuntava a l’adequació de les drassanes per a destinar-les a espais d’investigació, així com la intenció d’aprofitar l’antic edifici de Correus, situat al centre de la ciutat, per a organitzar activitats culturals amb la intenció d’acostar la universitat a la ciutadania.

Quant a la ciutat de València, a més de l’edifici de la Casa dels Caramels, que la institució acadèmica pretén rehabilitar per a convertir-la en un espai per a activitats culturals i que, segons els càlculs de José Capilla, pot obrir-se al públic a finals del 2027.

Paral·lelament, la Universitat Politècnica treballa en la torre de vint pisos que pretén alçar al costat del campus de Vera de València i que unirà la finalitat social amb la sostenibilitat: “Volem que tinga una finalitat social, amb residències per a estudiants, però també que siga un símbol de sostenibilitat, i amb allò em referisc que no sols siga un edifici amb petjada zero, sinó que a més produïsca energia. De fet, ja tenim inversors que volen fer inversions”, exposava.

Educació

També et pot interessar