La Universitat de València analitzarà l’aigua de les zones afectades per la DANA per a previndre epidèmies potencials

Els resultats dels estudis en aigua i fang s’analitzaran als centres sanitaris per a facilitar el diagnòstic i el tractament de malalties infeccioses

Un grup de voluntaris participa en les tasques de neteja dels carrers de Catarroja (Horta Sud)
Un grup de voluntaris participa en les tasques de neteja dels carrers de Catarroja (Horta Sud) / EFE/ Chema Moya

La Unitat de Parasitologia Sanitària de la Universitat de València analitza l'aigua, tant urbana com rural, de la zona afectada per la DANA. La iniciativa del centre, que té la col·laboració, entre altres, de l’Institut Universitari de Malalties Tropicals i Salut Pública de Canàries i de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid, té com a objectiu la prevenció de potencials epidèmies per malalties infeccioses a la zona.

L’arrossegament d’una enorme magnitud de fang i restes vegetals, a més de restes fecals i materials de descomposició de cadàvers d’animals, pot conduir a l’aparició de malalties infeccioses a conseqüència del col·lapse d’infraestructures higienicosanitàries. Així ho explica Santiago Mas-Coma, catedràtic emèrit de parasitologia de la Universitat de València i coordinador dels dos centres de Nacions Unides en la Unitat de Parasitologia Sanitària.

“Els estudis inicials es dirigeixen a la detecció d’agents patògens de transmissió directa i alta facilitat d’infecció, amb especial èmfasi en agents d’infecció directa o índole zoonòtica, que inclouen estudis comparatius entre zones inundades i zones limítrofes no afectades. En el moment actual, ja s’han diagnosticat diversos agents infecciosos presents a la zona inundada”, explica Mas-Coma.

Mostrejos a curt, mitjà i llarg termini

La Universitat de València va llançar esta iniciativa des de la primera setmana de la catàstrofe. Quan es dispose dels primers resultats definitius i de la seua distribució segons zones urbanes i rurals concretes, es passarà l’oportuna informació als centres sanitaris i assistencials per a facilitar la tasca de diagnòstic, tractament i prevenció. La iniciativa té previst procedir amb mostrejos addicionals a mitjà i llarg termini per a possibilitar la detecció d’agents infecciosos d’aparició lenta o transmissió indirecta.

L’obturació del clavegueram, la saturació d’aigua residual, la contaminació de canonades d’aigua potable, el contacte personal directe amb el fang, l’aspiració d’aire d’humitats a locals tancats com garatges totalment inundats i la insuficiència de productes de neteja i desinfecció pot derivar en epidèmies. Per tot això és clau el control, a través de l’anàlisi, de potencials infeccions.

També et pot interessar

stats