Uns fòssils localitzats a Terol aclareixen la classificació internacional dels estegosaures
El treball, publicat a la revista britànica 'Zoological Journal', és fruit de l'anàlisi de les restes d'un dels exemplars millors conservats del món, al jaciment de San Cristobal (Terol)
L'anàlisi de les restes d'un estegosaure trobades al terme del Castellar (Terol) ha permés millorar la classificació internacional d'estos dinosaures, que van habitar la terra durant el juràssic superior, fa entre 155 i 145 milions d'anys.
L'ossamenta de l'espècimen, una de les més completes trobades al continent europeu, prové del jaciment San Cristóbal, situat en sediments de l'anomenada formació de Villar del Arzobispo (Galve; Terol).
El treball, que publica la revista britànica Zoological Journal, classifica l'espècimen i altres deu procedents d'Espanya, França i Portugal, com a Dacentrurus armatus, descartant com a gènere i espècie la Miragaia longicollum, que es va atribuir el 2009 a un saure de Portugal. L'anàlisi consolida les famílies Dacentrurus armatus i Stegosaurus stenops com les úniques famílies d'estegosaures reconegudes en el juràssic superior europeu. Signen l'estudi paleontòlegs de la Fundació Dinópolis i de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED).
L'estegosaure, que es desplaçava a quatre potes i era herbívor, té com a element físic diferencial dos fileres de plaques o pues des de l'inici del coll fins al final de la cua. Els fòssils estudiats (algunes vèrtebres dorsals i caudals, elements de la pelvis i el sacre) estan en el Museu Aragonés de Paleontologia a Terol, i la resta del material (vèrtebres dorsals, costelles, fèmur i tíbia) es troba exposat en el mateix jaciment, l'únic lloc d'Europa en què és possible observar ossos de dinosaure “in situ” en una exhibició permanent.