Directes
Ara en la televisió
A LA SACA

La UPV i el Departament de Salut d’Elda desenvolupen una app per a lluitar contra l’obesitat infantil

L’aplicació mòbil pilot fa servir la ludificació per a facilitar pautes i hàbits saludables 

Un xiquet amb sobrepés amb una hamburguesa / À Punt NTC

La Universitat Politècnica de València i el Departament de Salut d'Elda, a través de la Fundació valenciana per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica (Fisabio), desenvolupen un projecte que busca facilitar pautes i hàbits saludables que contribuïsquen a reduir i previndre l'obesitat entre la població infantil i juvenil amb una aplicació mòbil pilot.

En esta iniciativa, que s'emmarca en la modalitat d'“accions preparatòries” d'UniSalut, han participat Francisca Ramón, catedràtica de Dret Civil i investigadora de la UPV, i María Dolores Gil, infermera d'Atenció Primària del Departament de Salut d'Elda i investigadora de Fisabio.

“L'obesitat afecta la salut immediata dels xiquets i xiquetes, atés que és un factor de risc determinant de malalties cròniques no transmissibles com la diabetis, el càncer o les malalties cardiovasculars, a més de comportar problemes psicosocials com un pitjor rendiment escolar o una autoestima baixa”, ha explicat Gil.

Davant d'esta situació, el personal investigador ha dissenyat una aplicació mòbil pilot anomenada Feeding Health (alimentant salut en anglés) que, mitjançant tècniques de ludificació (d'aprenentatge a través de jocs), facilita l'adopció de pautes i hàbits saludables que contribueixen a reduir l'obesitat. El prototip s'ha testat al CEIP Príncipe Don Juan Manuel de Villena, amb la col·laboració del professorat del centre.

Amb l'ús d'esta aplicació, l'alumnat ha pogut posar a prova els seus coneixements i, a través de diversos escenaris, seleccionar els aliments més saludables i l'activitat física necessària per a mantindre els seus avatars saludables.

Durant esta fase del procés amb el centre escolar, que es va dur a terme entre els mesos de març i abril, 60 persones usuàries van accedir a l'aplicació i la puntuació màxima que van obtindre va ser de 96 sobre 100. L'alumnat va utilitzar l'aplicació entre una i deu vegades.

Actualment, el personal investigador de Fisabio que forma part d'este projecte (María Dolores Gil, María Gracia Parro i Óscar Elías) es troba en la fase d'anàlisi dels resultats de les enquestes de valoració. “En un futur immediat, planegem buscar finançament per a millorar la nostra aplicació i posar-la a la disposició de la comunitat docent”, ha avançat Gil.

Sanitat Educació

També et pot interessar