La UPV desenvolupa un sistema de detecció precoç de l'autisme amb realitat virtual i intel·ligència artificial
El nou model proposat és capaç d'identificar el TEA amb major precisió i en un major nombre de tasques dins de l'experiència virtual
Un equip de l'Institut Human-Tech de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb Xarxa Zenit, ha desenvolupat un nou sistema de detecció precoç del Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) en menors d'entre tres i set anys, basat en realitat virtual i amb ajuda d'intel·ligència artificial.
El sistema, anomenat T-EYE, ha aconseguit una precisió de més del 85%. Supera així els mètodes tradicionals de detecció de l'autisme en els primers anys de la infància, els quals es basen habitualment en tests psicològics i entrevistes que es realitzen de manera manual, segons ha informat la UPV este dimecres, coincidint amb el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme.
En el seu estudi, l'equip de l'institut va analitzar els moviments dels xiquets i xiquetes durant l'execució de múltiples tasques en realitat virtual, per a determinar quina tècnica d'intel·ligència artificial és més apropiada per a identificar el TEA.
Entorns realistes
"L'ús de la realitat virtual permet utilitzar entorns recognoscibles que generen respostes realistes i autèntiques, imitant la forma en què els xiquets interactuen en el seu dia a dia. Això suposa una millora significativa respecte a les proves de laboratori, en les quals les respostes solen ser artificials", explica Mariano Alcanyís, director de l'Institut Human-Tech. Amb la realitat virtual, poden estudiar "reaccions més genuïnes i comprendre millor la simptomatologia de l'autisme".
El sistema virtual consisteix en la projecció, sobre les parets d'una habitació o en una pantalla de gran format, d'un entorn simulat en el qual s'integra la imatge del mateix xiquet o xiqueta mentre exerceix múltiples tasques. Estes són captades per una càmera que analitza els moviments.
"Este mètode estandarditza la detecció de l'autisme a través de l'anàlisi de biomarcadors relacionats amb el comportament, l'activitat motora i la direcció de la mirada", assenyala Alcanyís. El sistema només requereix una pantalla gran i una mena de cambra que ja es comercialitza en el mercat. A més, resulta més econòmic que el mètode d'avaluació per test habitual, per la qual cosa "facilitaria l'accés al diagnòstic, ja que es podria incloure en qualsevol espai d'atenció precoç".
Nou model d'intel·ligència artificial
D'altra banda, segons explica l'investigador Alberto Altozano, qui va desenvolupar el model d'intel·ligència artificial al costat del professor Javier Marín, aprofitant l'experiència adquirida en l'anàlisi de dades motores, l'equip de la UPV va comparar les tècniques tradicionals amb un innovador model d'aprenentatge profund.
Els resultats, explica Altonazo, revelen que el nou model proposat és capaç d'identificar el TEA amb major precisió i en un major nombre de tasques dins de l'experiència de realitat virtual. Una vegada processats automàticament els moviments del menor durant l'experiència virtual, el sistema estableix un diagnòstic que, segons els responsables de l'estudi, millora tant la precisió com l'eficiència de les tècniques convencionals.
El projecte T-EYE ha sigut finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.