Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT

La UPV denuncia l'acampada propalestina pels danys econòmics de la cancel·lació del Fòrum d'Ocupació

El rectorat adverteix d'actes vandàlics i d'un presumpte intent de sabotatge que neguen els manifestants, que acusen el centre d'intentar criminalitzar-los

Primeres divisions entre els estudiants pels mètodes empleats en les mobilitzacions a favor de Palestina / À Punt NTC

La direcció de la Universitat Politècnica de València (UPV) i l'alumnat de l'acampada propalestina que hi ha instal·lada al recinte es tiren la culpa per la cancel·lació del Fòrum d'Ocupació, un esdeveniment en què hi havia programada la presència de més de 200 empreses i on s'esperava l'assistència de 10.000 estudiants. La UPV, que va decidir la suspensió en la vespra apel·lant a motius de "seguretat", ha anunciat una denúncia contra els organitzadors de la protesta, pels importants danys econòmics que assegura que causarà la indemnització a les firmes participants. A l'enfrontament entre l'estudiantat i la institució, s'han sumat els primers clevills entre els acampats, el personal docent i la resta d'estudiants. En la vesprada de dimecres s'ha produït una manifestació contra l'acampada i les delegacions de les facultats d'ADE i Enginyeria de Camins l'han retirat el suport.

El rector José Capilla ha detallat este dimecres, en roda de premsa, els motius de la suspensió de la fira d'ocupació. Ha explicat que dimarts, en les hores prèvies a l'esdeveniment, es va produir un moviment "per sorpresa" que va desplaçar l'acampada des de l'Àgora a les portes del fòrum, amb la intenció de "boicotejar-lo". Ha destacat que es van obstaculitzar vies d'evacuació i que quan se'ls va instar a anar-se'n es van produir "intents d'agressió" contra el personal de seguretat, fet que va motivar una denúncia i la presència de la policia. Capilla assegura que va demanar els agents que no actuaren dins del campus.

El rector ha insinuat que en l'acampada hi ha infiltrades persones externes a la universitat i que a l'alumnat que "de bona fe" hi participa l'estan manipulant amb interessos diferents de la protesta contra l'ofensiva militar israeliana. "Hi havia un objectiu clar, que era el Fòrum d'Ocupació i ni tan sols els nostres estudiants se n'havien adonat", ha manifestat. Temia, segons ha reconegut, que la protesta fera de "crida a altres grups que podien aprofitar el fòrum per a altres reivindicacions".

Les portaveus de l'acampada: "Volen criminalitzar-nos"

Des de l'acampada conten una versió completament diferent. Asseguren ser alumnat de la UPV i acusen la universitat d'intentar criminalitzar-los, després de dues setmanes de protesta pacífica, amb l'excusa del Fòrum d'Ocupació. Expliquen que van plantar-se davant de la fira buscant més visibilitat, però en cap cas ho feren amb l'objectiu de sabotejar-la. I diuen que els agredits van ser ells quan els intentaren llevar per la força les tendes de campanya i van seure sobre elles com a resistència.

El moviment de protesta es remet als vídeos que han penjat en xarxes socials com a prova del seu relat. En uns es veu el personal de seguretat estirant les tendes entre queixes d'estudiants. En altres, l'arribada de huit furgons de la Policia Nacional en el campus. Segons l'acampada és la primera universitat que ho permet. Una portaveu ha dit que va alertar el rector i el vicerector de l'arribada de la policia i que Capilla la va informar que havia donat l'orde de desallotjar-los.

La continuïtat de la protesta, en mans del jutjat

En el comunicat difós dimarts, la UPV informava que "manifestants, molts d'ells amb el rostre cobert, van respondre de manera agressiva" i arran de la negativa a desallotjar i a causa de l'actitud violenta, va ser necessari sol·licitar ajuda policial. La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha confirmat que la UPV va reclamar-los el suport policial, pel risc que poguera ocórrer algun conflicte al campus, però ha dit que els agents no van dur a terme cap actuació i únicament van conversar amb alguns membres de l'acampada.

En la roda de premsa d'este matí el rector ha dit que "després dels actes vandàlics no hi ha hagut més remei que denunciar" i ha condicionat a la decisió del jutjat la continuïtat de l'acampada que, segons ha recordat, no està autoritzada. "El rector no podrà ordenar el desallotjament. Ho haurà de fer un jutge, llevat que la violència i el vandalisme arriben a un nivell no tolerable que faça actuar la policia", ha dit.

Un document de compromisos, clau en el conflicte

Capilla ha reconegut que ara mateix els lligams amb l'acampada estan trencats. Des de fa dues setmanes negociaven un document de compromisos, però les discrepàncies en la vespra del Fòrum han motivat l'escalada de tensió. La universitat assegura que havia donat el vistiplau a un posicionament similar al que ha assumit la Universitat de València contra l'ofensiva israeliana a Gaza, però l'acampada retrau que la UPV no va donar-los les garanties signades que volien perquè no quedara en paper mullat.

L'alumnat de la protesta propalestina havia assumit la presència en el Fòrum d'almenys quatre empreses que consideren que col·laboren —de manera directa o indirecta— amb el "genocidi" d'Israel, però exigien l'emissió d'un comunicat "sense mencionar-les" per a expressar que "no són benvingudes" i el compromís per a la pròxima edició d'exigir "clàusules a les firmes participants per a certificar que no treballen amb països que cometen crims contra la humanitat ni els drets humans". "La nostra intenció no era cancel·lar el fòrum, sinó prendre mesures contra empreses vinculades al genocidi" ha dit una de les quatre portaveus de l'acampada, que assegura que esta participació viola el codi ètic de la institució universitària.

Acusen el rector d'haver canviat de posició, perquè primer va dir-les que investigaria les empreses i després va justificar-ne la participació per a "no comprometre la reputació" de la institució universitària.

Investigació i denúncia pels "danys econòmics"

Siga com siga, el fòrum no s'ha celebrat i la cancel·lació deixa una elevada factura d'imatge i econòmica a la universitat, ja que segons la UPV caldrà indemnitzar les empreses participants. "Multipliquen la quantitat que siga per més de 200", ha dit José Capilla, que ha anunciat "una investigació" i la cerca de "responsables". Ha advertit que el centre està buscant fórmules alternatives per a celebrar la fira, que connecta l'alumnat amb empreses, mitjançant vies no presencials.

El conseller d'Educació, que tenia previst assistir a la fira d'ocupació, ha lamentat la suspensió. "Crec que no és gens bo que per una acampada d'uns certs alumnes, que primer caldrà esbrinar si són alumnes o no, se suspenga una cosa tan important per als nostres joves com una fira d'ocupació", ha manifestat.

València Guerra Israel-Gaza Educació

També et pot interessar