La UPV lidera un projecte que desenvoluparà alertes per a onades de calor o crescudes d'aigua
Water4Cast 2.0 millorarà la precisió de les prediccions mitjançant una plataforma de visualització i suport a la decisió (VDSS) que permetrà anticipar-se a esdeveniments meteorològics i optimitzar la gestió de recursos hídrics
La Universitat Politècnica de València (UPV) lidera un projecte destinat a millorar la gestió de recursos hídrics i de fenòmens extrems en el context del canvi climàtic mitjançant eines avançades de predicció que desenvoluparà alertes primerenques per a fenòmens extrems com onades de calor, sequeres, riscos d'incendis i crescudes. Water4Cast 2.0 està coordinat pels investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi Ambient de la UPV Manuel Pulido i Félix Francés, i és finançat pel programa Prometeu la Generalitat. Es va iniciar al setembre i té una duració de 48 mesos.
Este projecte busca consolidar i expandir els resultats previs de Water4Cast mitjançant serveis meteorològics personalitzats. Es transformen dades meteorològiques en solucions pràctiques i això millor la presa de decisions en sectors com l'agricultura, la gestió ambiental i els recursos hídrics, segons expliquen els coordinadors del projecte. Per això, la plataforma es dissenyarà amb un enfocament ascendent i metodologies de cocreació per a garantir l'alineació amb les necessitats reals dels usuaris.
Water4Cast 2.0 millorarà la precisió i utilitat de les prediccions mitjançant una plataforma de visualització i suport a la decisió (VDSS) que permetrà anticipar-se a esdeveniments meteorològics i optimitzar la gestió de recursos hídrics.
El projecte ampliarà l'horitzó temporal de les prediccions, i s'abasten projeccions a curt termini (3-4 dies), mig termini (quinze dies), estacionals (huit setmanes) i supraestacionals (fins a set mesos), juntament amb escenaris climàtics avançats procedents de l'última versió, CMIP6, que avaluen impactes a llarg termini.
També integrarà nous indicadors clau per a predir fenòmens com onades de calor i fred, índexs de sequera, risc d'incendis, així com models hidrològics a escala solidària per a preveure crescudes. A més, l'eina permetrà descarregar dades i subscriure's a alertes personalitzades per a variables i indicadors particulars.
La gestió de sistemes de recursos hídrics ampliarà l'abast del model actual, es cobrirà tota la conca hidrogràfica del Xúquer i s'hi integraran sistemes interconnectats.