La UPV participa en una investigació europea per a previndre el càncer en les persones sense llar

Un 30% de la gent que viu al carrer no té accés a l'estructura pública de salut, segons els investigadors valencians

Detectar el càncer en persones sense llar, un repte que la UPV tracta de solucionar / À Punt NTC

A la ciutat de València, segons l'últim cens d'octubre, hi ha més 360 persones sense llar. Les condicions de vida els perjudiquen la salut, però sobretot les barreres socials fan que les probabilitats de curar-se d'una malaltia com el càncer siguen més baixes. Un grup d'investigadors de la Universitat Politècnica de València participa en una investigació europea per a intentar posar-hi remei. 

"Hi ha factors de risc que són prevalents en aquestes persones: l'alcoholisme o el tabac. Està demostrat en estudis que les persones sense llar tenen una esperança de vida molt més reduïda que una persona en condicions normals", ha explicat Vicent Blanes, un dels investigadors.

Juan Manuel Rodilla, coordinador d'integració social de Sant Joan de Déu, ha indicat que "per a una persona que està vivint al carrer se li fa molt més complex, simplement, accedir al metge".

En la prevenció sanitària, a través de la prevenció social, participa aquest grup d'investigadors a la Universitat Politècnica de València amb l'estudi Cancerless. Un projecte amb fons europeus que analitza un miler de casos de persones sense sostre, arreplegats per voluntaris. Les primeres dades s'han extret de Madrid, Londres, Viena i la regió grega d'Àtica, i en un futur es podrà ampliar a ciutats com València.

"Funciona com un germà major que acompanya aquestes persones", segons els investigadors. Dir si tenen un problema, com el poden resoldre, on poden anar, quins papers necessiten o on els poden atendre són algunes de les gestions que es poden fer.

Es tracta de plasmar en xifres una radiografia social que veuen cada dia en l'entitat Sant Joan de Déu, on intenten donar resposta a la urgència habitacional d'aquestes persones. 

Rodilla ha insistit en el fet que "hi ha un 30% de la gent al carrer que no té accés a l'estructura pública de salut i el recompte de persones sense llar ens diu que la meitat de les persones al carrer tenen patologies cròniques. De totes les persones sense llar, la meitat no estan rebent tractament", ha assegurat.

Visibilitzar i comptabilitzar els casos es fa fonamental perquè les polítiques públiques d'acció social arriben també a aquestes persones.

També et pot interessar

stats