La UPV participarà en un programa europeu per a liderar el xip fotònic del futur

L'iTEAM i UPVfab obriran una seu de PIXEurope en la Universitat Politècnica de València per a la fabricació de xips híbrids, una peça clau en comunicacions, IA, medicina o defensa

Investigadors de la UPV en una imatge d'arxiu
Investigadors de la UPV en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Programa Xips de la Comissió Europea acaba de seleccionar la iniciativa PIXEurope, en la qual participen el laboratori UPVfab i l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València (UPV), sota la coordinació de Pascual Muñoz i José Capmany, per a liderar la Línia Pilot Europea de Xips Fotònics.

PIXEurope mobilitzarà inversions d'uns 400 milions per a oferir capacitats tecnològiques úniques a la indústria, amb l'objectiu de "potenciar la seua capacitat en xips fotònics i posicionar Europa com a líder global". Estos xips són una peça clau i estratègica en comunicacions, IA, medicina o defensa.

La iniciativa i pla d'acció de PIXEurope està cofinançada per la Comissió Europea i el Ministeri per a la Transformació Digital, Seteleco i el Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors, conegut com PERTE Xip.

Xips fotònics híbrids

El iTEAM i UPVfab obriran una seu de PIXEurope en la UPV per a la fabricació de xips híbrids, que constitueixen el següent pas en l'evolució tecnològica del sector. El seu treball permetrà a les empreses desenvolupar tecnologies en esta nova fàbrica per a, posteriorment, transferir estos processos a entorns de producció.

Els xips fotònics híbrids combinen el millor de diverses tecnologies existents obrint possibilitats sense precedents per a diferents aplicacions, com a comunicacions d'alta velocitat, la conducció autònoma, o el desenvolupament de nous equips aplicats a la biomedicina del futur. Pascual Muñoz - Coordinador del projecte

Segons explica Pascual Muñoz, els xips fotònics híbrids "combinen el millor de diverses tecnologies existents i obrin possibilitats sense precedents per a diferents aplicacions", com comunicacions d'alta velocitat, la conducció autònoma, o el desenvolupament de nous equips aplicats a la biomedicina del futur.

En paraules de José Capmany, "PIXEurope representa una oportunitat única per a portar un pas més enllà el lideratge mundial que la UPV ha consolidat en fotònica integrada a través de l'R+D feta en l'Institut iTEAM i UPVFab, així com en la transferència de tecnologia a través de les seues empreses derivades VLC Photonics, iPronics i Calsens".

Es tracta d'aconseguir la futura consolidació en un ecosistema ple, amb capacitat de crear ocupació altament qualificada, atendre diversos sectors de mercat on la demanda de xips fotònics creixerà considerablement, així com atraure nous actors de l'ecosistema de fabricació i encapsulat. José Capmany - Coordinador del projecte

"Ara es tracta ara d'articular un entorn que possibilite avançar en el desenvolupament preindustrial i aconseguir la futura consolidació en un ecosistema ple, amb capacitat de crear ocupació altament qualificada, atendre diversos sectors de mercat on la demanda de xips fotònics creixerà considerablement, així com atraure nous actors de l'ecosistema de fabricació i encapsulat", ha afegit Muñoz.

La UPV líder del PIXSpain Competence Center

La UPV liderarà també el PIXSpain Competence Center, el consorci espanyol de fotònica integrada. Ací, a més dels espanyols participants en PIXEurope, s'integra també la Universitat de Màlaga.

Coordinada per l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), en PIXEurope participen també l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, Centre Nacional de Microelectrònica del CSIC (IMB-CNM-CSIC), la Universitat Carlos III de Madrid (UC3M) i la Universitat de Vigo.

"La UPV aspira a convertir-se en un dels referents mundials en xips fotònics híbrids", ha destacat Muñoz.

També et pot interessar

stats