La UPV recupera la safanòria de Villena, una hortalissa en vies de desaparició
Es tracta d'un cultiu històric del sud de València i nord d'Alacant i a diferència de les carlotes és una varietat més sucosa, cruixent i dolça
Un equip de la Universitat Politècnica de València, vinculat a l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana, ha recuperat, millorat i tipificat la safanòria, un cultiu històric del sud de València i nord d'Alacant que estava en vies de desaparició.
Amb la col·laboració d'agricultors de la zona, l'empresa Agrícola Villena i un grup de consumidors locals, l'equip de treball ha avaluat en producció ecològica desenes de varietats del banc de llavors del COMAV.
A diferència de les carlotes, aquesta varietat és molt més sucosa, cruixent i dolça. És apta per a consum en fresc, i també en salmorra, fregida en xips o en pastisseria.
"Aquest nou ecotip millorat ja l'estan explotant els agricultors de Villena. Adaptat a producció sostenible, presenta una alta qualitat organolèptica i nutricional, i està sent molt ben acceptada pels consumidors", ha explicat Adrià Rodríguez Burruezo, coordinador del projecte.
En els pròxims mesos, l'equip de la Universitat Politècnica de València té previst registrar aquesta varietat i impulsar la marca de qualitat corresponent.