Els usuaris de la línia a Castelló, farts de retards
Els usuaris del tren València-Castelló organitzen una associació per a denunciar els problemes d'una via que usen 15.000 persones diàriament.
Els usuaris de la línia que cobreix el tram de rodalies entre València i Castelló, han dit prou. Farts d'obres i retards, han decidit organitzar-se per a formar una associació que denuncie els problemes d'una línia que utilitzen 15.000 persones diàriament. Rafa és un dels promotors. "És necessari unir-nos per a tindre una sola veu que se senta amb força". Des de fa 10 anys agafa el tren de València a Vila-real per anar a treballar de dilluns a divendres. "Som herois", diu Rafa, "arribar puntual a la faena és una odissea. Sempre hi ha retards, cancel·lacions sense avisar i, la gent que anem habitualment en tren, estem molt enfadats des de fa molt de temps".
Els 74 quilòmetres que separen València i Castelló per ferrocarril estan encadenant obres des de fa quasi 4 anys. Són les necessàries per a construir el tercer fil que forma part del corredor mediterrani i pel qual també circula el tren d'alta velocitat (AVE) entre Madrid i Castelló des del passat 22 de gener.
Aquesta línia d'AVE ha originat una nova onada de protestes. El viatge inaugural va estar marcat pels quasi 30 minuts de retard amb què va aplegar a la capital de la Plana a causa de problemes tècnics. Les avaries, la durada del trajecte i la qualitat de la via han posat en el punt de mira aquesta infraestructura, que es calcula que no estarà totalment acabada fins al 2022.
Cinc classes de trens
Per aquesta plataforma circulen fins a 5 classes de trens: rodalies, mitjana i llarga distància, mercaderies i, ara, també l'AVE. Segons Joan Ramon Ferrandis, de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril, de la CGT, "l'AVE entre València i Castelló, com a mínim, ha de canviar de fil en dos punts del trajecte. Això fa que vaja més lent, no pot superar els 160 km/h, ni arribar als 300 km/h de l'alta velocitat perquè passa per punts susceptibles de patir més contratemps".
Així i tot, la línia que uneix València i Castelló "no està congestionada", explica Ferrandis, "entre Sagunt i València està ocupada al 47% i al 67%, entre Castelló i Sagunt". Aleshores, per què les protestes dels viatgers de rodalies? "Les cancel·lacions o retards per causes tècniques són mínims", continua Ferrandis. "Els problemes vénen per la falta de personal. L'any passat van suprimir quasi 2.000 trens dels que tenen eixida des de València".
"I mentre es gasten diners en un AVE que no és AVE, les rodalies van a pitjor", denuncia Xavier. Pertany a un dels grups que s'han format a les xarxes socials d'afectats per les obres de l'AVE a Castelló. Recorda que "quan començaren les obres, digueren que seria un mes, després que sis i al final han sigut tres anys, i no té pinta d'acabar mai".
Pèrdua d'usuaris i moltes queixes
L'empresa encarregada de les infraestructures ferroviàries, Adif, ha anunciat noves obres en la línia de rodalies. Són els treballs previs per a la construcció de la segona fase del tercer rail, que forma part del corredor mediterrani. Adif explica que les obres les faran en horari nocturn per no afectar el pas dels trens.
"Que un tren arribe puntual és missió impossible", assegura Xavier. "Jo he vist gent plorar davant de la finestreta quan els han dit que el tren arribava tard o estava cancel·lat, perquè en el seu treball els amenacen d'acomidar-los si hi continuen arribant tard".
"Hi ha gent que ha tornat a agafar el cotxe", afegeix Rafa, que també denuncia l'estat d'estacions com la de Vila-real: "Ara, quan arribes has de travessar un pont per damunt de les vies, amb unes escales grans i, quan no funcionen els ascensors, les persones majors ho tenen molt difícil i hem d'ajudar-les".
"I els trajectes són més llargs que abans de començar les obres", assenyala Xavier. "Abans arribaves en 40 o 50 minuts en un CIVIS i ara no baixa de 55. I en el rodalies normal abans era una hora i ara, una hora i quart".
En el mateix sentit s'expressa Joan Ramon Ferrandis: "Amb les obres del tercer carril entre Castelló i València hi va haver una reducció del 65% del servei durant un llarg període de temps. Quan han acabat s'ha vist una pèrdua d'usuaris del 47,5% que ja no han tornat a utilitzar aquest mitjà de transport".
Per la seua banda, Renfe assegura que entre València i Castelló funcionen 79 trens amb 15.000 viatgers diaris, i que l'AVE Madrid-Castelló no ha suposat cap retallada en el nombre de circulacions.
Tant Rafa com Xavier han interposat nombroses reclamacions i, fins i tot, han sigut convocats per Renfe a reunions per a conéixer les seues queixes, "però no ha valgut de res", explica Rafa. "Per això estem arreplegant queixes, mantenint contactes mitjançant les xarxes socials i posant les bases per a organitzar-nos com a grup de ciutadans que volen un transport públic de qualitat".
Joan Ramon Ferrandis alerta sobre la futura construcció de la nova plataforma paral·lela a l'actual: "És innecessària. Només reduirà en 10 minuts el trajecte de l'AVE entre València i Castelló, i suposarà destruir bona part de l'Horta Nord".
"A tot Espanya", conclou Ferrandis, "26 milions de persones viatgen en AVE, 11 milions en llarga distància i 547 milions en rodalies. Quan acabaran les obres, l'Estat haurà fet una despesa de 300.000 milions d'euros pels 10.000 quilòmetres d'AVE. Però els trens de mercaderies, per als quals en teoria s'ha fet el corredor mediterrani, continuaran per la via d'ample ibèric. Aquests diners els podien haver aprofitat per a inversions en rodalies".