Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

La UV i el CSIC instal·len el termòmetre més precís a l'accelerador de partícules de Suïssa

Aquest instrument és el més gran creat per a experiments de física de partícules.

La UV i el CSIC instal·len el termòmetre més precís a l'accelerador de partícules de Suïssa

Científics de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt de la Universitat de València i el CSIC, han instal·lat al CERN el termòmetre més gran i precís creat per a experiments de física de partícules. Es tracta d’un sistema extremadament sensible per a mesurar la temperatura del ProtoDUNE, el prototip a gran escala del Deep Underground Neutrino Experiment (DUNE), un dels experiments en física de neutrins del món.

 

L’Institut ha desenvolupat aquest instrument que mesura la temperatura dels experiments de física de partícules realitzats amb argó líquid amb una precisió de fins a tres mil·lèsimes de grau.

 

ProtoDUNE consisteix en dos grans contenidors separats en forma de cub d'uns 8 metres d'alt que contenen 800 tones d’argó líquid cadascun d'ells, on se submergeixen uns detectors molt precisos capaços de veure en 3D el pas de partícules carregades que els travessen. 

Per tal que l’argó (un gas a temperatura ambient) siga líquid, aquest ha d'aconseguir els 184 graus centígrads sota zero. Per controlar-ho, es requereix un sistema molt precís de mesurament de la temperatura, com el que ha desenvolupat l’equip de científics i tècnics de l’IFIC. 

El termòmetre és una estructura de fibra de vidre de quasi 8 metres de llarg on s'insereixen 48 sensors de platí calibrats pel mateix IFIC per a aconseguir una precisió en la mesura de la temperatura de fins a tres mil·lèsimes de grau. Aquesta estructura està envoltada per una “Gàbia de Faraday”, que protegeix el sistema de l'enorme camp elèctric (70.000 volts) prop del que està situat.

 

“Es tracta del sistema de mesurament de temperatura més gran i precís que s'ha desenvolupat per a aquest tipus d'experiments en física de partícules”, ha assegurat Anselmo Cervera Villanueva, científic titular del CSIC a l’IFIC i responsable del seu desenvolupament. 

També et pot interessar