La UV i la UPV creen el primer detector d'èxtasi líquid per a lluitar contra la submissió química
Aquesta pràctica, que a partir d'ara pot ser fàcilment detectada, està darrere del 40% de les agressions sexuals
La Universitat de València i la Universitat Politècnica de València han treballat conjuntament per a crear els primers sensors de drogues de submissió química. Aquests detectors d’estupefaents ens informen en només uns pocs segons si la nostra beguda està contaminada o no.
La submissió química està darrere del 40% de les agressions sexuals i des d'ara pot ser detectada molt fàcilment, com ens explica el catedràtic de Química de la Universitat de València, Salvador Gil: “Si ens han contaminat la beguda, observarem un canvi de color en el líquid” que passa de ser transparent a adquirir un color rogenc.
Un descobriment que no sols detecta la droga en el líquid de la copa, sinó que “si la beguda ja no està, també la poden detectar en la saliva de la víctima si aquesta dona el seu consentiment”, apunta Gil.
Aquest és el primer biomarcador que detecta l'èxtasi líquid gràcies a un compost químic que reacciona en contacte amb la droga i canvia de tonalitat. Funciona amb més de cinquanta combinacions diferents de begudes i també amb la saliva. “Sobretot l'hem desenvolupat per a l'èxtasi líquid, però també tenim altre dispositiu que detecta escopolamina o ketamines, entre altres drogues”, afirma Gil.
El detector, a més, es pot fer servir per a ús personal, però també com mètode de detecció per a la policia o als mateixos punts violeta.
Els biomarcadors es comercialitzaran a través d'Optical Sens, la primera empresa creada conjuntament per les dues universitats valencianes, i participa en el programa Horitzó Europa. Ara l’objectiu que tenen és continuar amb l'estudi fins a abastar altres substàncies i poder fer un dispositiu multisensorial.