Vacances en autocaravana: a quines limitacions t’exposes?

Una nova instrucció de la DGT aclareix la diferència entre aparcar i acampar, integrant la normativa de trànsit a la del turisme

El caravàning ha crescut de forma exponencial després de la pandèmia
El caravàning ha crescut de forma exponencial després de la pandèmia

Per als autocaravanistes, diferenciar entre estacionar, pernoctar i acampar és una qüestió crucial per a evitar possibles sancions i per a gaudir d’una pràctica que cada dia troba més adeptes i que ha crescut de forma exponencial després de la pandèmia.

La instrucció vigent des de 2008 i fins a aquest juliol no definia específicament la diferència entre estacionar i acampar, deixava certa ambigüitat que podia traduir-se en poca concreció en les ordenances municipals i possibles sancions si així ho consideraven les autoritats locals.

Amb l’objectiu d’acabar amb aquesta ambigüitat dels últims quinze anys, la DGT ha actualitzat la normativa de trànsit per a definir amb claredat aquestes diferències. A més, s'ha integrat a la de turisme i s'ha facilitat que els usuaris d’autocaravanes puguen estacionar lliurement, complint una sèrie de requisits. 

Vacances sense sancions: com evitar-les?

La nova instrucció PROT 2023/14 defineix clarament que “estacionar no és acampar” sempre que l’activitat que desenvolupen els ocupants a l’interior no transcendisca a l’exterior i es complisca:

  • Que el vehicle, amb el motor parat, només estiga en contacte amb el sòl a través de les rodes i que no s'utilitzen les potes estabilitzadores ni qualsevol altre artefacte.
  • Que el vehicle no ocupe més superfície que la que ocupa tancat, és a dir, que no es despleguen elements projectables com ara taules, cadires, tendals o qualsevol altre element que envaïsca una superfície major que la delimitada pel perímetre del vehicle.
  • Que el vehicle no emeta cap tipus de fluids o sorolls a l'exterior.

Si es compleix amb aquests preceptes, sempre es considerarà estacionament i no es podrà sancionar. Una bona notícia per als usuaris d’autocaravanes i furgonetes càmper que ha arribat en plena temporada vacacional. Ja no permet cap llibertat d’interpretació i és de compliment obligat per a tots els ajuntaments.

Pel que fa a l’acampada, cal tenir en compte que aquesta pràctica només està permesa en les zones habilitades per la normativa turística de cada comunitat autònoma, que han anat integrant les necessitats d’una modalitat de turisme que s’ha deslligat de la dels càmpings tradicionals a favor de l’autonomia que proporciona el caravàning. En el cas valencià, el reglament ni prohibeix ni regula l’estacionament de les autocaravanes, ja que no és competència de la normativa turística.

Què no està permés?

En cas de no complir aquestes normes, podem enfrontar-nos a sancions de diversa índole. Estacionar en zones que obstaculitzen la vista de monuments o paisatges i instal·lar cadires, taules i tendals seran considerats com a una infracció lleu que es castigarà amb multes de fins a 750 euros.

Les multes per infraccions greus, com acampar a llocs no habilitats com les platges o emetre soroll a l’exterior amb equips de so, poden comportar multes de fins a 1.500 euros. Abocar intencionadament líquids i residus en zones no habilitades o obstaculitzar el trànsit seran considerats com a sancions molt greus i comportaran multes de fins a 3.000 euros.

A banda, estacionar malament el vehicle —passem o no la nit a dins— també podrà originar sancions d’entre 50 i 150 euros.

També et pot interessar

stats