La vacuna espanyola d'Hipra supera les proves i podria començar a vendre's d'ací a setmanes
El fàrmac contra el SARS-CoV-2 s'anomenarà Bimervax i espera autorització definitiva de comercialització de l'Agència Europea de Medicaments a final de març
Amb més retard del que s'esperava, però la primera vacuna espanyola contra el coronavirus està ja a setmanes de ser realitat. L'Agència Europea de Medicaments (EMA, per les sigles angleses) ha anunciat aquest dimecres que ha començat a avaluar la sol·licitud de comercialització del fàrmac desenvolupat pel laboratori de Girona Hipra, que s'anomenarà Bimervax. Han sigut mesos de proves i revisions en un procés molt exhaustiu i el sèrum ja està enllestit, a falta de rebre llum verda definitiva de les autoritats sanitàries per a poder-se distribuir entre la població.
L'equip directiu de l'empresa ha confirmat que han fet aquest nou pas una vegada han demostrat que la vacuna complia totes les mesures sanitàries i de seguretat. Ara, la previsió és que l'autorització final s'obtinga la setmana que ve en una nova reunió del Comité de Medicaments d'Ús Humà (CHMP), però tampoc es descarta que el termini s'allargue alguns dies més.
Fa just un any que l'EMA va començar a examinar la vacuna fabricada per Hipra, destinada a ser un reforç per a adults amb la pauta completa i basada en proteïnes, el març de 2022. El canvi de situació de la pandèmia, amb un escenari epidemiològic molt més favorable i pràcticament la normalitat plena en tots els àmbits, ha suposat que els estudis s'hagen dut a terme sense la urgència dels primers moments i que les sol·licituds d'informació hagen sigut exhaustives. El regulador ha confirmat al laboratori català que ha superat exitosament l'anomenada rolling review en argot ('revisió continua').
A l'agost, Hipra va tancar un contracte amb la Comissió Europea que dona dret als països que la conformen a adquirir fins a un màxim de 250 milions de dosis. Aquesta vacuna es conserva a temperatura de refrigeració entre 2 i 8 graus, cosa que facilita l'emmagatzematge i distribució.
Des dels laboratoris han precisat que la tecnologia utilitzada —proteïna recombinant adjuvada— permet una versatilitat considerable per a adaptar-se a noves variants del virus.
Una quinzena d'hospitals, principalment espanyols, han participat en tot el procés d'assajos necessari per a obtindre aquesta validació de la revisió contínua prèvia al vistiplau a la comercialització. A la Comunitat Valenciana l'estudi s'ha portat a terme a l'Hospital Clínic de València i entre les voluntàries que s'injectaren la vacuna de manera experimental estava Elena Tamarit, periodista de Les notícies del matí.