Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

La vacunació contra la covid dels fills, nou motiu de disputa entre els pares divorciats

La falta d’acord obliga a judicialitzar la situació i la decisió del jutge pot tardar mesos, a més comporta una despesa en honoraris dels professionals

Un grup d'escolars de la Ribera disposats al gimnàs per a rebre la vacuna contra la covid / Departament de salut de la Ribera

La vacunació (o no) dels menors s’ha convertit en un nou motiu de controvèrsia en el cas dels progenitors divorciats que no mantenen una bona relació i són incapaços d’adoptar decisions comunes. Alguns menors, els pares dels quals mantenen una relació conflictiva, es veuen privats de la dosi contra la covid fins que un jutge determine quin dels seus progenitors pot decidir. És el que li ocorre a un menor de set anys d’Alberic que per ara no ha pogut rebre el preparat contra la covid perquè el pare no vol que el vacunen. A pesar que la mare autoritza la injecció, com que l’altre progenitor no dona el vistiplau, el xiquet no pot vacunar-se.

Aquesta situació no és nova. Abans passava amb vacunes no obligatòries o amb tractaments voluntaris, com els psicològics o psiquiàtrics, però amb la pandèmia la falta d’acord amistós es veu també quan arriba el moment d’autoritzar la dosi contra la covid dels menors, com ha reconegut en Les notícies del matí Diana Cervell, advocada i directora de l’àrea de Família de Cervell Associats.

És la situació en què es troba el fill de Laura Baztán. Està divorciada, amb una orde d’allunyament de cinc anys de la seua exparella. Ella és partidària que el menor reba la vacuna contra la covid, com ja han fet molts dels companys de classe, però la seua exparella i pare del xiquet es nega. Laura no comprén la negativa, perquè segons assegura, "el pare no és antivacunes, perquè ell sí que s’ha vacunat", i perquè el menor pateix problemes bronquials, usa una màquina nebulitzadora de nit i té broncoespasme, el que li podia agreujar l’estat de salut en cas de contagiar-se de coronavirus.

Atés que els dos progenitors no es posen d’acord, i que Sanitat exigeix la firma dels dos per a administrar la dosi als menors fills de pares divorciats, la decisió s’haurà d’aclarir al jutjat. Cervell explica que en casos com aquests, en què no hi ha unanimitat de parer entre els progenitors, ·el jutge no determinarà si el menor es vacuna o no, sinó quin dels dos progenitors pot decidir", puntualitzava.

Vora 900 euros de despesa

Situacions com aquestes, a més de judicialitzar la relació, impliquen una despesa econòmica, com assegurava l’advocada Diana Cervell: "Encara que no és preceptiu tindre un advocat i un procurador, la realitat és que en molts casos, per falta de coneixement dels procediments judicials, els afectats han de recórrer a aquests professionals, que òbviament han de cobrar els seus honoraris", argumentava. La falta d’acord pot acabar costat vora 900 euros, com reconeixia Cervell.

El retard en la vacunació, si finalment així es decideix, és una conseqüència més de la falta d’acord entre els progenitors. En el cas de Laura Baztán, lamentava en els micròfons d’À Punt que amb el pic de contagis que estem vivint aquestes setmanes, el seu fill haja d’estar exposat a més risc que qualsevol altre company de classe, que sí que ha pogut rebre ja la vacuna.

Retard de la justícia

Quan un cas com aquest arriba al jutjat, no té prioritat. Es tramita al mateix ritme que qualsevol altre assumpte ordinari, "no hi ha mecanismes urgents", aclareix Diana Cervell. Per aquesta raó, els afectats poden estar mesos esperant la determinació judicial.

En el cas del fill de Laura Baztán, la mare manté que el mateix menor vol vacunar-se, i que fins i tot així ho ha manifestat a la família paterna. "El xiquet vol que el vacunen perquè si no ho fan, té por a no poder fer activitats, com accedir a determinats llocs, on la vacunació siga un requisit per a accedir-hi", manifestava aquesta veïna d’Alberic.

 

la Ribera Alta

També et pot interessar