Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

La vacunació de la grip augmenta en un 55% respecte al 2019

S'han posat ja cinc milions més de vacunes que l'any passat.

Una dona es vacuna de la grip / Efe

La por de la pandèmia ha fet augmentar a Espanya la demanda de vacunes contra la grip un 55%, cinc milions de vacunacions més que l'any passat, quan ho van fer nou milions de persones, segons el que consta a les comunitats autònomes, informació que han traslladat al Ministeri de Sanitat.

Segons ha informat la directora nacional de Salut Pública, Pilar Aparicio, l'anticipació per a evitar la coinfecció de les dues epidèmies (Covid i grip) va fer que al març, coincidint amb l'estat d'alarma, Espanya fora el primer país a iniciar els tràmits per a comprar cinc milions de dosis extraordinàries que han tingut "molt bona rebuda" entre el personal sanitari.

Encara que en Sanitat no tenen dades del percentatge de vacunació de la grip per sectors, el propòsit era arribar al 75% del personal sanitari i majors de 65 anys, i al 60% en embarassades i persones amb patologia de risc. D'acord amb el que han comunicat les comunitats al Ministeri, aquest objectiu s'ha complit, almenys entre el personal sanitari.

Els cinc milions de dosis extraordinàries, adquirides pel Ministeri de Sanitat, se sumen als nou milions que les comunitats autònomes han distribuït als centres de vacunació en una campanya que enguany va començar a principi d'octubre i que va tindre el pic màxim en la segona setmana de novembre.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut recomana vacunar els majors de 65 anys, les persones que tinguen patologies cròniques com diabetis, malaltia renal o asma, embarassades, persones que pel seu treball o condició familiar estan en contacte amb persones vulnerables (sanitaris o personal de residència), personal de serveis públics essencials i persones que treballen amb aus o porcs en granges.

La responsable de Salut Pública ha explicat que la vacunació de la grip es va avançar enguany unes setmanes i es va iniciar la primera setmana d'octubre per a garantir la prevenció davant d'un suposat avançament de la malaltia, a diferència del 2019, en què es va posar en marxa entre la quarta setmana d'octubre i la primera de novembre. També ha admés que les mesures generals de protecció de la Covid (mascareta, llavada de mans i distància social) han influït a reduir els riscos de contagi.

La vacuna de la grip és gratuïta i la campanya es fa cada any, ja que l'efectivitat va disminuint amb el temps. Encara que no té una efectivitat del cent per cent, sí que prevé la grip entre un 70% i un 90% en persones sanes i joves. Els percentatges d'efectivitat se situen en una forqueta entre el 52% i el 70% en adults de 50 a 64 anys; i és efectiva del 38% al 46% a partir dels 65 anys. No obstant això, Sanitat subratlla que és important tindre en compte que, encara que es puga adquirir la infecció, la malaltia serà amb molta probabilitat menys greu si hi ha una vacuna prèvia. En la temporada 2019-2020 i segons les dades del Ministeri, en majors de 64 anys la vacuna va evitar el 26% de les hospitalitzacions, el 40% dels ingressos en l'UCI i el 37% de defuncions.

També et pot interessar