Directes
Ara en la televisió
L'HORA FOSCA
Ara en la ràdio
AÇÒ NO HO SABIES (reemissió)

La vacunació ja posa fi a la crisi de mortalitat per coronavirus

Fa quasi dos mesos que les defuncions estan clarament per davall de les esperables i des de principi d’abril la mitjana diària de morts s’ha reduït a sis

Imatge d'arxiu de la vacunació a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

El coronavirus continua matant, però les defuncions que provoca s’han reduït dràsticament des de mitjan febrer, cosa que permet pensar que la pitjor crisi de mortalitat que hem patit des de la Guerra Civil pot estar superada. 

Les dades diàries que comptabilitza el sistema de monitorització de morts (MoMo) revelen que des de fa set setmanes a la Comunitat Valenciana s’estan registrant pràcticament les mateixes defuncions per totes les causes que les que podríem esperar segons la mitjana estadística de l’última dècada. Per tant, estem davant d’una tendència consolidada, no d’un simple canvi conjuntural. 

La sobremortalitat, que ha sigut una constant des que va esclatar la pandèmia, ha quedat arrere coincidint amb la campanya de vacunació, que va començar el 27 de desembre. Tal com s’observa en el gràfic, dos mesos després, a partir del 20 de febrer, la corba de la mortalitat registrada comença a estar inclús per davall del que es podria esperar segons el seu comportament habitual abans de la pandèmia.  

Tot i que el MoMo adverteix que les últimes dades de morts poden patir ajustos pel retard en les notificacions, al País Valencià aquest problema és mínim perquè el 100% dels registres civils estan informatitzats i el retard en les comunicacions és de només tres dies de mitjana, un dels més baixos de tot Espanya. 

El 85% de les morts, majors de 74 anys

La progressiva normalització de les defuncions a nivells anteriors a l’inici de la pandèmia és, sens dubte, efecte directe de les vacunacions. La millor prova és que el 85% de totes les morts per coronavirus que la Conselleria de Sanitat Universal té comptabilitzades des de març s’han produït entre els majors de 74 anys. I la corba de mortalitat d’aquest grup d’edat, el prioritari en la campanya de vacunació, és pràcticament calcada a la general. Pugen i baixen de manera paral·lela. En canvi, en la dels menors de 65 anys i la del grup entre 65 i 74 les fluctuacions han sigut molt més moderades. Vacunes i caiguda de morts són sinònims. 

Segons les notificacions periòdiques de la Conselleria, actualment la mitjana setmanal és d'unes sis morts diàries, la mateixa xifra que a finals d’octubre passat, quan la segona onada encara es mantenia baixa. Ara aquest registre es manté estable des de principi de mes. 

Tercera onada “explosiva”

Sanitat Universal espera que la quarta onada, que dona per descomptada, no siga tant "explosiva" com la tercera, quan les defuncions van batre rècords. Només entre l’1 de desembre i el 18 de febrer, el MoMo va sumar 4.485 morts més de les previsibles a les comarques valencianes, el pitjor registre de tot Espanya en aquell període. 

A Espanya, i bona part d’Europa, les dades també comencen a dibuixar el mateix escenari que ací. La sobremoralitat va desapareixent a mesura que la vacunació progressa. Aquella dita que diu que una mort és una desgràcia i mil una estadística ha deixat de tindre sentit, si és que alguna vegada n’ha tingut, inclús per aquells que havien normalitzat un drama humà que no ha acabat, però sí que ha recuperat dimensions prepandèmiques. 

També et pot interessar