Així serà el procés de vacunació al personal educatiu
A partir del 15 de març, hi haurà punts de vacunació a 23 municipis valencians.
La Generalitat ja ho té tot a punt per a posar en marxa la immunització del personal educatiu contra la Covid-19 de manera imminent. Serà la vesprada del dilluns dia 15 de març quan arrancarà la vacunació del professorat i de l'altre personal de centres públics, privats i concertats, segons ha avançat aquest dimarts a À Punt NTC i ha confirmat posteriorment el president Ximo Puig en una roda de premsa. Seran en total 116.032 professionals del sector, a qui s'inocularà la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca en les properes dues setmanes. Per tant, la immunització comença de moment només per a aquelles persones menors de 55 anys, ja que el fàrmac de la companyia anglosueca no està recomanat en edats superiors.
El cap del Consell ha comparegut davant els mitjans aquest dimarts junt amb el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i la consellera de Sanitat, Ana Barceló, per a donar a conéixer les línies mestres de la campanya de vacunació en el sector educatiu. Un procediment, ha recalcat Puig, que servirà de "primer gran assaig general" del que serà la vacunació massiva que ha previst el Consell per a immunitzar el gruix de la població durant els propers mesos. Els objectius de l'estratègia, que ha detallat el conseller Marzà, són fonamentalment dos: poder vacunar de forma "clara" i "organitzada", evitant aglomeracions, i que el procediment siga ràpid i el més àgil possible per a evitar que hi haja afectació en el funcionament diari de cada centre educatiu. Hi haurà centres de vacunació a 23 municipis de gran població distribuïts per tota la Comunitat Valenciana per a dur a terme el procés.
El personal educatiu serà per tant el següent grup de treballadors essencials que rebran l'antídot contra el coronavirus, després que ja s'haja començat a inocular el personal d'emergències i els cossos de seguretat. En aquest col·lectiu estan inclosos els mestres d'infantiu, d'educació especial, professorat de primària i secundària, així com la resta de personal tinga presència en els centres i vinculació directa amb l'alumnat. Es vacunarà també, per exemple, monitors i monitores de menjador, personal de neteja i cuina, i també el d'administració i serveis, ha detallat el conseller Marzà. Queda fora, de moment, l'educació universitària.
Cada escola o insitut haurà de facilitar a la Conselleria de Sanitat un llistat amb els noms i cognoms de les persones que reunisquen els requisits (és a dir, menors de 55 anys) per a rebre la vacuna d'AstraZeneca. El departament encapçalat per Vicent Marzà va remetre la setmana passada una carta als centres educatius valencians en què sol·licitava dades sobre el nombre de personal per a planificar "adequadament" el procés de vacunació. Les llistes s'acabaran de tancar entre aquest dimarts i el dimecres, ha confirmat el titular d'Educació. Cada centre ha de nomenar un responsable que organitze les llistes i l'orde dels companys.
Centres de vacunació a 23 municipis
La Generalitat obrirà centres de vacunació en gran municipis de la Comunitat Valenciana per a anar convocant els professionals del col·lectiu educatiu en dues setmanes. De nord a sud, seran els següents: Vinaròs, Castelló, Vila-real, Sagunt, Llíria, Massamagrell, Requena, Paterna, Mislata, València,Torrent, Alzira, Xàtiva, Gandia, Dénia, Alcoi, Benidorm, Elda, Sant Joan, Alacant, Elx, Torrevella i Oriola. La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha precisat que hi haurà 242 equips de vacunació, integrats per més de mil professionals de la salut, que aniran desplaçant-se pels diferents punts de vacunació en funció de les necessitats.
Els centres de vacunació s'ubicaran als poliesportius, espais culturals i hospitals de campanya. El llistat complet amb tots els punts es publicarà aquest dissabte, 13 de març, al web de la Conselleria d'Educació. La vacunació arrancarà el dilluns 15 de març de vesprada en els municipis de la província de València. Una primera tanda de 74.000 persones rebran la primera dosi entre els dies 15, 16, 17 i 18 de març. El Consell vol aprofitar els dies no lectius de Falles per a accelerar el procediment en tots aquells municipis en què no hi ha classe la setmana que ve. El dijous 18 de vesprada serà el torn de la resta de poblacions, ja que el divendres 19 és festiu en tota la Comunitat Valenciana. Aquest grup continuarà també en la vesprada del divendres 26 i el dissabte 27 de març, periode en que es vacunaran les 42.032 persones restants. La segona dosi s'administrarà unes dotze setmanes més tard, a principis de juny, ha confirmat el president Puig.
És un cronograma estudiat al milímetre entre Educació i Sanitat perquè les escoles i instituts no hagen d'interrompre l'activitat lectiva. Les vacunacions es faran centre a centre i en els llocs i centres de vacunació que els pertoque: "Cada centre serà cridat a un dia, una hora i un lloc concret", ha explicat el conseller Marzà. L'objectiu és evitar baixes per si es produeixen reaccions adverses a la vacunació. En cada torn, els equips de cada espai de vacunació es dedicaran plenament al centre que s'haja citat, que vacunarà alhora tot el seu personal. Es passarà llista en l'entrada i tot el procediment estarà supervisat per responsables de les Conselleries d'Educació i Sanitat.
Sanitat, pendent de les noves remeses d'abril
El personal docent d'entre 55 i 65 anys queda, de moment, fora de la vacunació, com en la resta dels serveis essencials. Suposa un 22% de la comunitat educativa. El president Puig ha assegurat que el seu torn arribarà en el moment que hi haja suficients dosis de la vacuna que els pertoca, la de Pfizer-BioNTech, i els grups d'edat que els precedeixen estiguen ja inoculats. De moment, Sanitat ha iniciat la immunització de majors de 80 anys i grans dependents, als qui ja està començant a administrar la primera dosi.
De moment s'han posat 421.650 vacunes i ja hi ha 119.080 persones que han rebut les dues dosis i que, per tant, han completat el cicle d'immunització contra la Covid-19, segons les dades difoses per la Conselleria de Sanitat aquest dilluns. Suposa poc més del 2% de tota la població valenciana. "És un avanç més lent del que ens agradaria, però imparable", ha apuntat al respecte Puig.
Tant el president de la Generalitat com la consellera Barceló han assegurat que el Consell té preparada la infraestructura logística per a posar en marxa una vacunació massiva que accelere el procés tan prompte com arriben més remeses de vacunes. Si es compleixen els terminis per al lliurament dels 4,8 milions de dosis que Espanya rebrà de Pfizer i que va anunciar dilluns la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la Generalitat incrementarà els equips i els punts de vacunació establerts en el territori fins arribar als 161 municipis que integren l'estratègia valenciana de vacunació.