Les vacunes de Pfizer i Moderna poden tornar a congelar-se sense perdre eficàcia
És la conclusió d'una investigació realitzada per l'Hospital de la Mar i la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, que suposa un "important pas" en l'avanç de la vacunació a escala mundial
Les vacunes contra la covid-19 basades en ARN missatger, com ara les desenvolupades per Pfizer-BioNTech i Moderna, poden tornar a congelar-se sense que perden l'eficàcia per a immunitzar, segons un estudi impulsat per l'Hospital de la Mar i la Universitat Pompeu Fabra. Aquest descobriment permet ampliar la capacitat per a vacunar en països amb infraestructura mèdica precària.
El director de l'àrea de Medicaments de l'Hospital de la Mar, Santi Grau, ha explicat que aquesta possibilitat de tornar a congelar les vacunes permet manipular-les en un punt centralitzat, preparar les xeringues per a la utilitzar-les i tornar-les a congelar per a transportar-les als centres de vacunació garantint-ne l'eficàcia.
L'estudi, que publica la revista Vaccines, pot suposar "un pas molt important", segons la investigació, en l'avanç de la vacunació a tot el món, sobretot als països en vies de desenvolupament. Permet facilitar la manipulació i transport dels antídots ja preparats i reduir la infraestructura necessària als països receptors.
Per a comprovar si els sèrums de Pfizer i Moderna podien tornar a congelar-se una vegada s'havien preparat les xeringues per a l'administració, l'equip científic utilitza restes descartades en centres de vacunació, però manipulades segons les especificacions.
Una part es va injectar a ratolins de laboratori en les condicions habituals i recomanades pels fabricants. Una altra es va congelar a -20°C durant un mes, abans d'administrar-la a ratolins, i un tercer grup es va congelar a -80°C durant el mateix període abans d'injectar-les.
En tots els casos, els animals desenvoluparen la mateixa resposta immunitària contra el SARS-CoV-2, sense efectes secundaris. Al seu torn, van fer anàlisis d'estabilitat de l'ARN missatger, amb resultats totalment normals.
Segons càlculs de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), només a Europa i el Japó s'han perdut 240 milions de dosis i una part de les enviades a països en desenvolupament dins de la iniciativa Covax no s'han pogut aprofitar per problemes de caducitat. Això ha creat grans desigualtats en la cobertura vacunal que, als països desenvolupats frega el 70%, mentre que als menys afavorits no supera el 12%.
"Per aquest motiu, simplificar la preparació continua sent un repte per a evitar la pèrdua innecessària de dosi", ha recalcat Grau, un dels investigadors del projecte. Segons explica, el temps de durada de la vacuna congelada de nou és d'almenys un mes.
"La manipulació i la tornada a la congelació de les vacunes Comirnaty, de Pfizer, i Spikevax, de Moderna, no degrada a l'ARN missatger, i les qualitats són les mateixes en les tres condicions d'experimentació avaluades", resumeix Giulana Magri, científica del Programa d'Investigació Clínica Translacional de l'Institut Hospital de la Mar d'Investigacions Mèdiques.
El coordinador del grup d'investigació en Neurofarmacologia de la UPF, Rafael Maldonado, subratlla que "tampoc es van detectar efectes secundaris destacables en els animals que van rebre les mostres manipulades en condicions diferents de les indicades pels fabricants sobre la possibilitat de tornar a congelar-les".
Per la seua banda, la cap del servei de Farmàcia de l'Hospital de la Mar, Olivia Ferrández, afirma que aquestes conclusions poden ser aplicables a altres tipus de vacunes i també "pot facilitar-ne la distribució tant en grans ciutats com en àrees rurals".
L'equip que ha desenvolupat el treball havia demostrat en una recerca anterior que aquestes vacunes, preparades prèviament en xeringues per a administrar-les, es podien transportar a temperatura ambient i amb unes condicions màximes de seguretat durant, almenys, tres hores.