Vaga en l’ensenyament públic contra les polítiques del Consell
Rovira ha titllat les mobilitzacions de "fracàs total" i ha informat d'un seguiment del 18,05% dels docents. L'organització encara no ha oferit dades per al conjunt del territori
La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic integrada per les AMPA, sindicats de docents i d’estudiants, ha convocat este dijous la primera vaga educativa de la legislatura. La Conselleria d'Educació ha emfatitzat que els serveis mínims establits per a esta jornada, titllats d'"abusius" per les entitats convocants, garantiran el dret a l'educació de l’alumnat.
El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ha qualificat la vaga de "fracàs total" d'acord amb les dades de seguiment comunicades pels centres: un 18,05% dels docents. L'organització encara no ha oferit dades per al conjunt del territori, però ha avançat que a la província de València el seguiment ha sigut del 68%.
De Castelló de la Plana a Torrevella, onze ciutats acullen concentracions i manifestacions per a demanar que el govern valencià “deixe d'implementar polítiques educatives regressives, com les lleis de llibertat educativa i de concòrdia, que atempten contra els drets de la comunitat educativa i que perverteixen el significat de la paraula llibertat”.
Les mobilitzacions posen el focus en quatre qüestions: la defensa del valencià; la millora de les condicions laborals i salarials dels treballadors i treballadores de l'ensenyament; el rebuig a les "retallades" del Consell, i la negativa al districte únic "segregador".
La Plataforma per l’Ensenyament Públic està integrada per Fampa-València, Stepv, Federació d’Educació CCOO PV, UGT Ensenyament Serveis Públics PV (UGTSP-PV), Escola Valenciana, CAVE-COVA, CGT PV-M, Faavem, FEPV, SEPC València, BEA, Sindicat d’Estudiants, Associació de Directors de Primària-PV, Associació de Directors de Secundària, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica PV, Adide-PV, Fampa-Enric Valor, Fampa-Penyagolosa i València Laica.
Els grups de l'oposició a les Corts, el PSPV i Compromís, han mostrat el suport a la vaga educativa convocada a la Comunitat Valenciana este dijous i critiquen les declaracions del conseller Rovira, que relacionen la vaga amb la campanya de les eleccions europees.
Per contra, el PP defén el titular d'Educació i reconeix el dret a la mobilització sindical, encara que remarca que coincideix amb "l'única campanya electoral que hi haurà en els pròxims tres anys", mentre que Vox va en la mateixa línia que el Consell i creu que és "una vaga política".