València autoritza el piragüisme a l'Albufera amb els tècnics municipals en contra

L'Ajuntament i la Generalitat donen permís a un club de Silla per a recuperar este esport en la llacuna cinc anys després que el govern de Ribó en restringira la pràctica

Una piragüista nabega per l'Albufera
Una piragüista navega per l'Albufera / À Punt NTC

Les piragües tornen a l'Albufera de València. L'Ajuntament ha autoritzat el Club de Piragüisme de Silla perquè puga practicar esta especialitat esportiva nàutica en la llacuna, cinc anys després que l'anterior govern de coalició Compromís-PSPV la restringira a només un canal. La decisió s'ha pres amb el criteri desfavorable dels tècnics municipals de la Regidoria Devesa-Albufera, dirigida per l'edil Pepe Gosálbez (Vox), però compta, això sí, amb el vistiplau de la Direcció General del Medi Natural de la Generalitat, que n'avala la pràctica.

El permís arriba amb polèmica, perquè coincideix de ple amb el procés obert en el consistori per a reclamar que l'Albufera siga declarada reserva de la biosfera de la Unesco. Este dimecres, precisament, el ple municipal acordava per unanimitat sol·licitar esta figura de protecció per al principal ecosistema valencià.

Fa 58 anys que el Club de Piragüisme de Silla s'entrenava a l'Albufera, però mai han tingut una autorització expressa per part de les autoritats locals. Des del 2019, amb Joan Ribó en l'alcaldia de València, se'ls va prohibir practicar l'activitat en este espai natural i només se'ls permetia navegar pel canal d'accés.

La situació ha canviat ara perquè l'Ajuntament de València els ha concedit un permís fins a desembre amb una sèrie de condicions. Sols poden entrar i eixir pel canal del port de Silla, no podran ser embarcacions de competició i estaran limitats a un nombre màxim de 25 piragües simultàniament. A més, hauran de portar damunt un carnet identificatiu per a acreditar el que estan fent en cas que els paren les autoritats, ha explicat el president del club esportiu, Jonathan Cantarero.

Compromís ha denunciat els fets en entendre que la situació senta un precedent perillós. "Alerta, perquè podem estar a les portes d'una massificació de navegació de formes no tradicionals en el llac de l'Albufera que podria afectar l'ecosistema" ha advertit el regidor Sergi Campillo, exvicealcalde de la ciutat i encarregat de la cartera de Devesa-Albufera en l'anterior govern del Rialto.

Des del consistori asseguren que es vigila la salut de la llacuna. Gosálbez, en declaracions a À Punt, ha explicat que el que han fet és "un pas més enllà en la protecció" de l'espai, així com de la fauna i la flora.

El Club de Piragüisme de Silla haurà de renovar el permís a partir de l'1 de gener si volen continuar practicant esta modalitat esportiva a l'Albufera.

També et pot interessar

stats