València celebra 35 anys de la transformació del llit del Túria en el gran pulmó verd de la ciutat
Hi haurà concerts, exposicions, activitats de reflexió i es reobrirà el parc Gulliver, actualment en fase de rehabilitació
València dona el tir d’eixida aquest diumenge al programa de celebracions dels 35 anys del Jardí del Túria, un dels majors jardins urbans d'Europa. L'aniversari inclou concerts a l'aire lliure, exposicions, una nova proposta d’imatge per al jardí i activitats de reflexió obertes a la participació ciutadana.
L’alcalde, Joan Ribó, ha recordat que el llit del Túria “és el símbol d'una lluita ciutadana aconseguida que fa de València una ciutat preparada per al futur” i ha fet referència a les aspiracions de la ciutat per a convertir-se en una urbs climàticament neutra el 2030 o convertir-se en Capital Verda Europa el 2024.
La construcció d'aquest espai verd va ser impulsada per moviments veïnals que va tirar arrere el pla urbanístic franquista amb el qual es construiria una gran autovia damunt del llit del Túria. En aquest sentit, Joan Ribó ha assegurat que “va ser un treball de la gent, de la lluita ciutadana, que va canviar aquesta proposta que, al seu moment, era un conjunt d'autopistes”.
L’Ajuntament acaba de convocar un concurs internacional d’idees per a donar solució a l’últim tram del jardí que queda per assolir, el del parc de Desembocadura, que s’estén des del pont de l'Assut d'Or fins al recinte portuari i començarà a construir-se pel barri de Natzaret.
Les celebracions s'enceten aquest diumenge a les 11 hores amb la conversa entre l’alcalde de la ciutat i diverses personalitats que van viure el moment històric de la gestació del projecte.
Entre les catorze activitats organitzades s’inclouen concerts, una iniciativa de participació ciutadana en els barris de la ciutat que recorre el parc o dues exposicions a l’aire lliure sobre la memòria de la lluita ciutadana relacionada amb aquest espai i les visions de diverses dones fotoperiodistes.
En el marc d'aquest aniversari, el parc Gulliver, que ha estat tancat des de l’inici de l’estat d’alarma el març de 2020, reobrirà al públic una vegada s'haja assolit la seua rehabilitació.
La reobertura es produeix després de la “reparació d’alguns desperfectes menors i hem afegit pedra per a esmorteir les caigudes que es produeixen”, segons ha destacat el vicealcalde i regidor de Parcs i Jardins, Sergi Campillo, i a l'espera d'una reforma i remodelació del complex que ja està licitada.
El regidor recorda que “l'empresa externa que va guanyar la licitació està redactant el projecte de restauració, que té un pressupost inicial d'un milió d'euros”. La rehabilitació integral prevista arreplega una millora dels accessos al parc, de les zones d’oci i l’habilitació de zones de jocs per als més menuts.
Està previst que les obres del parc, dissenyat per Sento Llobell i encarregat el 1990 a l'arquitecte Rafael Rivera i a l'artista faller Manolo Martín, es prolonguen durant quatre mesos i acaben enguany.
Un mapa per a redescobrir el jardí
L'Ajuntament de València editarà i distribuirà més de 10.000 exemplars d’un mapa didàctic il·lustrat del Jardí del Túria “per a celebrar aquesta efemèride i que es distribuirà en els col·legis de primària i les oficines de turisme”, ha explicat el regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García.
En el mapa s'assenyalen els llocs d'interés que es poden visitar al llarg del seu recorregut i pretén promoure una ruta adaptada i accessible a través de l'antic llit del Túria. Maite Ibáñez, regidora d’Educació, ha destacat que “els docents poden treballar aquesta activitat a l'aula o recorrent ells jardins a través d'una ruta perquè l'alumnat conega el seu patrimoni històric i artístic”.