Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES NIT
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)
Lliga Endesa: València Bàsket-Spar Girona

València es converteix en la primera ciutat que rastreja la pigota del mico en aigües residuals

Els responsables de l'Ajuntament anuncien que els controls seran setmanals per avaluar l'evolució de la malaltia

Una imatge d'una persona afectada per la pigota del mico / À Punt NTC

La Regidoria del Cicle Integral de l'Aigua de l'Ajuntament de València, en col·laboració amb l'empresa Global Omnium, han provat un sistema pioner de detecció del rastre de la pigota del mico en les aigües residuals a partir de l'experiència d'anàlisis similars per a la detecció de la covid.

La Comunitat Valenciana té confirmats actualment 405 casos positius: 156 a Alacant, 13 a Castelló i 208 a la província de València, segons les dades facilitades per la Conselleria de Sanitat. Al món, els contagis de la pigota del mico han augmentat un 20% en l’última setmana, i sumen 7.500 nous casos, segons va advertir la setmana passada l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Els casos superen els 35.000 i la malaltia ara és present en 92 països i ha causat dotze morts des que es va declarar el brot actual. A Espanya, la primera mort per aquesta malaltia es va confirmar a la Comunitat Valenciana a finals del passat mes de juliol.

La regidora Elisa Valía ha explicat que aquest mètode consisteix a fer PCR a les aigües fecals per a quantificar l'ARN del virus i contrastar-lo amb una mostra positiva de pigota del mico amb la finalitat de trobar el virus, si existeix. Aquesta anàlisi permet "previndre i fer seguiment" de la malaltia i ha assegurat que aquesta setmana passada va ser la primera en què es va fer un estudi de presència de pigota del mico a València, però que, a partir d'ara, es farà de manera setmanal.

Ha ressaltat que en aquesta primera anàlisi, feta a manera de prova, es van trobar "xicotetes mostres" que indiquen "algun cas" positiu.

Valía ha informat que, al contrari del que succeïa amb el coronavirus, del qual només es trobaven "restes genòmiques" o "traces", en aquest cas es troba "el virus complet", ja que el virus "no es trenca", com sí que fa el de la covid-19 en passar per l'organisme. La regidora ha assenyalat que la major dificultat d'aquest procés és trobar una persona que tinga la malaltia i que estiga disposada a fer la prova per a permetre que el laboratori puga disposar d'una mostra positiva i així contrastar aquesta mostra amb la de les aigües residuals.

Així mateix, ha destacat que informaran les autoritats competents i, sobretot, la Conselleria de Sanitat per a saber com procedir que puga ser útil per a les diferents administracions, oferir "més informació" sobre aquesta malaltia i transportar aquest coneixement a altres ciutats que hi puguen estar interessades.

València

També et pot interessar