Directes
Ara en la televisió
ATRAPA'M SI POTS

València demana permís a Transició Ecològica per a construir un escull artificial que protegisca l'Albufera

El consistori assegura que poden ser la solució per a les platges del sud de la ciutat i posa l'exemple de la Malva-rosa

Els esculls artificials del port de Sagunt (arxiu) / Europa Press

L'Ajuntament de València vol que el Ministeri de Transició Ecològica (Miteco) sàpia que els esculls artificials funcionen com una ferramenta de recuperació de la biodiversitat marina. Es tracta d'una barrera que pot ajudar a frenar la regressió de la costa. L'objectiu del govern municipal és obtindre l'autorització del govern central per a instal·lar estos esculls a les platges del sud de la capital valenciana.

Així ho ha indicat este dijous l'alcaldessa del municipi, María José Catalá, després de reunir-se amb un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), expert en la instal·lació i gestió d'esculls artificials, per a fer una proposta i remetre-la a l'administració central. Catalá ha qualificat la proposta de "pionera i innovadora". A més, ha posat com a exemple els esculls ja instal·lats a la Malva-rosa de València, la llicència de la qual s'ha de renovar, i els de dins del port de Sagunt.

En esta iniciativa hi ha moltes parts implicades. De fet, a l'alcaldessa, l'acompanyaven els catedràtics José Serra Pedro Serna i José Tena; la coordinadora de la UPV, Natividad Domingo; i la representant veïnal del Saler, Ana Gradolí. També hi estaven presents diversos responsables d'àrees del govern: el regidor de Devesa-Albufera, José Gosálbez; la regidora de Platges, Mónica Gil; i el regidor de Millora Climàtica, Carlos Mundina.

La regressió de les platges del sud, en el punt de mira

Catalá ha destacat que l'Ajuntament "està molt preocupat per la regressió de les platges del sud". L'alcaldessa ha apuntat que, tot i que ja existeix un projecte de regeneració —amb una inversió del Ministeri d'uns 29 milions d'euros—, les platges pateixen una reversió. Per això, ha proposat estendre esta eina per tal de millorar la biodiversitat marina, recuperar la posidònia i minimitzar l'impacte de la regressió de la costa.

A més, ha apuntat que, per a dur el projecte dels esculls a la zona sud, "el més important per al consistori és comptar amb el vistiplau de Costes" . Per este motiu, han demanat a l'equip de la UPV una avaluació dels resultats dels dos esculls esmentats: la Malva-rosa i el Port de Sagunt.

Incorporació a la Capitalitat Verda Europea

"Som la primera Capital Verda Europea del Mediterrani i no hi ha millor projecte que este per a la façana marítima de la ciutat", ha destacat Catalá.

D'altra banda, el catedràtic de Ports i Costes de la UPV, José Serra Peris, ha exposat que des del punt de vista de la recuperació de l'ecosistema subaquàtic, aspecte que ha qualificat d'important, la utilitat dels esculls artificials "es pot demostrar fàcilment amb el resultat de la platja de Malva-rosa, que ja ha complit deu anys". "També ha demostrat que no perjudica gens l'estabilitat de la platja, al contrari, la protegeix fins a un cert punt", ha afegit.

Protegir la platja de la Garrofera

El catedràtic ha especificat que el pròxim pas és "començar a treballar en un projecte per a instal·lar un escull artificial barrera a baixa profunditat multipropòsit", pensat per a protegir la Garrofera, que és la franja més estreta d'arena entre l'Albufera i la mar.

Així mateix, ha insistit a "protegir-la" per a evitar problemes de salinització i d'intrusió marina. "Sobretot, per a evitar que en casos de DANA i de pujada del nivell del mar per efectes temporals, eixa franja es reduïsca encara més. Fins i tot perilla que passem d'una albufera a una badia de València", ha precisat.

"Demostrarem que és una actuació que ens pot permetre assolir tots estos objectius i que es puga replicar en altres zones que ho necessiten", ha asseverat. Serra Peris ha detallat que les dimensions de l'escull artificial serien de 300 i 500 metres i que el material és formigó, encara que "s'està treballant amb formigons nous, introduint la pasta de l'arròs i material d'enderrocs". "No dubtem de l'efectivitat", ha insistit.

"La regressió de la platja estava al voltant dels vint centímetres a l'any, que pot semblar molt poc, però any rere any eixos vint centímetres són més", ha alertat l'expert, que ha afegit que cal sumar-li l'elevació del nivell de la mar per l'efecte de l'escalfament, els onatges i els temporals, que s'emporten molta arena.

L'especialista ha subratllat que "cal actuar ja" contra la situació del canvi climàtic.. "No podem esperar, l'interessant seria començar ja", ha incidit.

València Medi ambient

També et pot interessar