València marxa per a reivindicar "Orgull de totes, drets per a totes"
Lambda fa una crida perquè la societat valenciana isca al carrer “contra els partits que juguen amb els nostres drets i inciten a les agressions"
La manifestació de l’Orgull d’aquest dissabte a València es preveu "una de les més multitudinàries" en un clima polític marcat per l’entrada de l’extrema dreta en les institucions i les eleccions generals anticipades, i marxarà per les persones "invisibilitzades i que han quedat en els marges" de la llei LGTBI estatal, segons el col·lectiu LGTB+ Lambda.
Sota el lema "Orgull de totes, drets per a totes", que fa al·lusió a totes les persones que s’han quedat fora de la llei estatal LGTBI, com les no binàries, les migrants en situació administrativa irregular i les menors trans, la manifestació està organitzada per Lambda conjuntament amb desenes d’organitzacions cíviques i institucions. Enguany, el nombre de voluntaris que participaran en l’esdeveniment és el més elevat en la història d'aquesta celebració a la ciutat.
La marxa, com és habitual, ha arrancat a les 19:30 hores des del passeig de l'Albereda i segueix per la Porta de la Mar i el carrer Colom per a finalitzar en la plaça de l'Ajuntament cap a les nou de la nit, quan es llegirà el manifest.
Tot seguit, començarà la festa de l'Orgull amb un cartell encapçalat per Rebeca i la cantant trans Gabrielle Echeverria, així com el valencià DJ Suri, entre altres actuacions. Les artistes drag Liz Dust i Tracy Pop seran les mestres de cerimònies.
“Si els nostres drets es toquen, tornarem al carrer”
Les reivindicacions d’enguany fan referència a un feminisme “que lluita” per la igualtat de totes les dones “amb les seues interseccionalitats”; el dret “inqüestionable” a la lliure determinació del gènere; l’existència de les persones no binàries i el seu reconeixement en les lleis, així com el dels drets de les infàncies trans, entre altres.
Davant dels recents canvis polítics, l’organització fa una crida perquè la societat valenciana isca al carrer “contra els partits que juguen amb els nostres drets i inciten a les agressions, per a deixar-los clar que amb una societat unida no aconseguiran els seus objectius”. “Si els nostres drets es toquen, tornarem al carrer”, adverteixen des de Lambda.
L’extrema dreta: una amenaça per als drets assolits
La manifestació de l’Orgull d’enguany arriba en un context marcat per l’entrada de l’extrema dreta en nombrosos governs municipals que ja apunta cap a un retrocés en els drets del col·lectiu, com ara el pacte de govern de Nàquera (Camp de Túria) entre Vox i PP que inclou mesures com la retirada de les banderes LGTBI dels edificis oficials.
Davant d’aquesta situació, al llarg d’aquesta setmana nombroses banderes arc iris han aparegut als balcons de la localitat com a mostra de suport al col·lectiu, especialment després que un veí fora obligat a retirar la bandera que havia penjat al balcó per les amenaces comeses per dos homes.
L’Ajuntament de València, capitanejat per la popular María José Catalá, es desmarca d’aquesta decisió en què està involucrat el PP, i ha informat que sí que penjarà la bandera LGTBI de la façana del consistori amb motiu del Dia de l’Orgull “tal com estava previst”. Per la seua banda, el PSPV ha acordat aquest dijous presentar mocions en tots els ajuntaments valencians per a exigir la col·locació de pancartes o emblemes LGTBI en la façana dels consistoris i altres edificis públics.
En aquest context, el Consell en funcions ha aprovat aquest dijous una declaració institucional en defensa dels drets LGTBI, en la qual recorda que en els últims anys les Corts han aprovat la llei trans i la de la d'igualtat de les persones LGTBI. Així mateix, recorda al nou govern que "el deure de les institucions valencianes és garantir els drets de totes les persones, sense distinció i amb independència de la seua orientació sexual, identitat o expressió de gènere” i demana que garantisca els serveis oferits a aquest col·lectiu i mantinga la interlocució.