València estrena un mapa solar públic per a aquelles persones que desitgen apostar per l’energia fotovoltaica
Si totes les teulades de València s’ompliren de plaques solars, es cobriria el 32% de l’energia elèctrica que consumeix la ciutat anualment
La Fundació València Clima i Energia posa a disposició de la ciutadania un mapa solar interactiu per particulars, comerços i empreses que desitgen passar-se a l’energia solar per a contribuir així a fer de València una ciutat més sostenible.
Es tracta d'un mapa interactiu que cartografia tot el terme municipal, al qual es pot accedir través del web de la fundació. El mapa ofereix una visió detallada, però pensada per a totes les persones, i explica el significat de cada indicador, de l'aprofitament solar de cada edifici i immoble de la ciutat.
Per a Carlos Mundina, regidor de Millora Climàtica i Eficiència Energètica, "l'energia solar encara té un potencial enorme per explotar a València. Este mapa és una ferramenta que ens ajudarà a saber on podem posar panells solars, quina inversió cal i quins beneficis econòmics i mediambientals ens reportarà".
Energia solar per a estalviar en la factura i contribuir a la millora climàtica
El mapa ha estat desenvolupat per l'empresa valenciana ImpactE amb tecnologies avançades, intel·ligència artificial i anàlisi de dades per a optimitzar l'eficiència energètica. L’eina ha estat finançada per IDAE dins del programa CE-Oficines en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per la Unió Europea - Next Generation EU a través del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
Es tracta d’una eina senzilla pensada per a tothom, independentment del coneixement sobre energia solar. Amb només un clic, els ciutadans poden conéixer tots els indicadors relacionats amb la instal·lació màxima i recomanada, tant en l'edifici complet com en cadascun dels immobles.
Tots ells inclouen una explicació per a comprendre fàcilment el potencial fotovoltaic màxim i òptim de la teulada segons el consum, el nombre ideal de panells solars a instal·lar, els costos aproximats d'inversió, la rendibilitat esperada i l'estalvi anual estimat, així com els beneficis mediambientals fruit de la reducció d'emissions contaminants.
“L'Ajuntament —recorda Carlos Mundina— instal·la panells solars sobre poliesportius, mercats, col·legis municipals o cementeris. Així reduïm la factura elèctrica municipal i el nostre nivell d'emissions. Amb este mapa, volem animar la ciutadania, el comerç i la indústria de la ciutat perquè també participen dels beneficis de l'energia solar i fer entre tots una ciutat més sostenible”.
Capacitat per a generar el 32% de l'energia que necessita la ciutat
El mapa mostra el potencial de generació fotovoltaica de València, que podria proveir el 32% de les necessitats elèctriques amb energia solar si cobrira de panells solars totes les edificacions no protegides. En total, amb les dades actuals i amb les edificacions disponibles, València té capacitat per instal·lar 1.578.000 panells solars, que generarien 789.300 kWp en potència òptima instal·lable i estalviarien 131.000 milions de tones de CO₂. Tot això comportaria un estalvi econòmic en la factura elèctrica en llars, institucions i empreses de 207 milions d'euros anuals.
Amb el mapa interactiu, des de qualsevol dispositiu es pot obtindre informació detallada i en contínua actualització sobre el potencial de generació energètica de les superfícies disponibles de la ciutat, tant d'edificis públics com privats, la qual cosa la converteix en una ferramenta de gran utilitat per a les administracions públiques, particulars o comunitats veïnals que es plantegen optar per l'energia solar.