Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

València nomena amb solemnitat Rita Barberá com a alcaldessa honorària

Les germanes de l’exalcaldessa recullen la distinció en un acte que també ha reconegut huit fills adoptius i quatre de predilectes

Les germanes de l'exalcaldessa Rita Barberá han rebut la distinció de l'exalcaldessa / Arxiu RTVV

El cantant Nino Bravo i la vocalista Sole Giménez, així com la cineasta Eva Vizcarra o la besneta de Sorolla, Blanca Pons-Sorolla, són algunes de les personalitats que ha distingit aquest divendres l’Ajuntament de València amb el títol de fills adoptius, coincidint amb la pròxima celebració del Nou d’Octubre dilluns, en agraïment per treball que han fet els que han convertit València en la seua ciutat d’acollida.

Juntament amb els huit fills adoptius, l’alcaldessa de València, María José Catalá, també ha atorgat diverses medalles a personalitats o entitats que han destacat en el seu àmbit, així com altres dues dones i dos homes vinculats actualment a la ciutat als quals ha atorgat el títol de fill predilecte. A aquestes distincions s’ha afegit una promesa de la mateixa Catalá i també un dels reconeixements més polèmics, el de Rita Barberá com a alcaldessa honorària.

En aquest cas han sigut les dues germanes de l’exalcaldessa les que han acudit a recollir el reconeixement, sota la mirada del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la vicepresidenta Susana Camarero.

 “València fa hui un acte de justícia amb Rita Barberá Noya nomenant-la alcaldessa honorària de la ciutat a títol pòstum”, anunciava solemnement Catalá en l’hemicicle, durant l’acte de lliurament. D’aquesta manera, el govern municipal, en mans del PP, ha volgut reconèixer “el servei” de Barberá al front del consistori entre el 1991 i el 2015.

Una distinció que ni Compromís ni el PSPV comparteixen. La van criticar durament en el ple en què es va donar llum verda a aquesta distinció i, aquest divendres, no han aplaudit en senyal de protesta. “Tota la seua forma de governar està en un procés per presumpta corrupció”, recordava l’exalcalde de Compromís, Joan Ribó, a l’eixida de l’acte.

Des de la bancada socialista, Sandra Gómez lamentava estar en un acte que ha tingut cert caire “partidista”, tot i no ser “l’esperit” que hauria de tindre l’acte de lliurament de les distincions municipals.

Sí que hi ha hagut consens, en canvi, a l'hora de lloar la resta de premiats. La promoció de la música valenciana ha donat a l'Orquestra de València, en el 80é aniversari de la creació, la Medalla d'Or de la ciutat, mentre que el treball humanitari en nombroses emergències els ha valgut a Bombers sense Fronteres i Bombers pel Món les medalles de plata i bronze.

Enguany, a més, es converteixen en fills predilectes de la ciutat l’artista Carmen Calvo, per l'aportació a l'art contemporani internacional, que li ha valgut, entre d'altres, el Premi Nacional d'Arts Plàstiques en 2013, i la científica Pilar Mateo, destacada investigadora en el camp de les malalties derivades de la pobresa.

A més, l'investigador, bibliòfil i documentalista Rafael Solaz també ha sigut nomenat fill per les tasques d'arxiu i divulgació de la cultura valenciana, i l’impulsor del València Basket, conegut com a Pipo Arnau, a títol pòstum, han sigut altres dels distingits.

Quant als fills adoptius, han sigut distingits per la contribució el cantant Nino Bravo, de qui se celebra enguany el 50é aniversari de la mort, i la cantant Sole Giménez, que compta amb més de 40 anys de trajectòria als escenaris.

També hi ha hagut reconeixements en l’àmbit cinematogràfic. La cineasta Eva Vizcarra, autora de documentals com ara L'arquitecte de Nova York sobre Guastavino o Mujeres sin censura al voltant de les actrius del destape i l'actriu Susi Sánchez, que té dos premis Goya, també han sigut nomenades filles adoptives.

Ser posseïdors d’aquests honors i distincions ens anima a continuar fent gran la ciutat de ValènciaBlanca Pons-Sorolla - Filla adoptiva de València

El mateix títol han rebut l'uròleg zamorà Carlos San Juan, impulsor de la campanya "Soc major, però no idiota" per la lluita per millorar l'atenció a les persones majors als bancs, el cisellador artesà Esmerado Castillo que fa, des de fa vora 40 anys, adreços fallers i joies artesanals, a més del sacerdot Julio Ciges Marín, en reconeixement del seu treball en l'església obrera.

Una altra filla adoptiva ha sigut Blanca Pons-Sorolla, per la contribució a la difusió del llegat del pintor, coincidint amb el centenari de la mort de l’artista, i ella ha intervingut en nom de tots els distingits. “Ser posseïdors d’aquests honors i distincions ens anima a continuar fent gran la ciutat de València”, expressava la descendent del pintor de la llum. 

València Nou d'Octubre Dona

També et pot interessar