València, la quinta ciutat d’Espanya on més ha caigut la grossa de Nadal

El 2023 el premi va visitar Paiporta i Aldaia, dos dels municipis valencians més afectats per la DANA

Diverses persones fan cua en una administració de loteria de Paiporta després de la DANA
Diverses persones fan cua en una administració de loteria de Paiporta després de la DANA / Rober Solsona / Europa Press

València és la quinta ciutat d'Espanya on més vegades ha tocat la grossa del sorteig extraordinari de la loteria de Nadal, amb quinze ocasions. Este premi, el 2023 va anar a parar, entre altres poblacions, a Paiporta i Aldaia, a l’Horta Sud, dos dels municipis valencians més afectats pel pas de la DANA el 29 d'octubre.

Així ho mostren les dades de la Societat Estatal de Loteries i Apostes de l'Estat (Selae), sobre un rànquing de premiats en el qual també hi ha municipis de la Comunitat Valenciana com Alacant, premiada en deu ocasions; Manises (Horta Sud), en set; Benidorm (Marina Baixa) o Castelló de la Plana (Plana Alta), en quatre.

Madrid i Barcelona, les dos ciutats més premiades

Per la seua part, Madrid és la regió d'Espanya que més vegades ha rebut la visita de la grossa de Nadal, amb 84 ocasions en els més de 200 anys d'història del tradicional sorteig, l'última d'elles, també l'any passat. La segona ciutat d'Espanya amb més fortuna torna a ser Barcelona, ja que a la ciutat comtal han caigut un total de 44 grosses des de l'any 1817. En la capital catalana també va caure el premi el 2022 i el 2023.

A estes dos grans ciutats les segueixen Sevilla, amb 19, Bilbao (16), València (15), Saragossa (14) i Cadis (13). Així mateix, altres ciutats espanyoles han sigut premiades amb la grossa en repetides ocasions al llarg de la història del sorteig. És el cas de Màlaga, on ha recaigut el primer premi en dotze ocasions; Granada, en onze; Alacant, en deu; Santander i la Corunya, en nou ocasions.

Per la seua part, Sant Sebastià i Gijón han sigut premiades en huit ocasions; Palma i Manises, en set; Lugo, Múrcia, Pamplona i Valladolid, en sis; Albacete, Badajoz, Oviedo, Las Palmas de Gran Canària, San Pedro del Pinatar, Vigo, Salamanca, Granadilla de Abona, en cinc; Benidorm (Marina Baixa), Almeria, Castelló de la Plana, O Porriño, Terol, Còrdova, Sort, Vic, Torrejón de Ardoz, Burgos i Telde, en quatre.

El primer premi ha caigut tres vegades a Santiago de Compostel·la; Elx (Baix Vinalopó) i Torrevella (Baix Segura); Roquetas de Mar; Jerez de la Frontera; Ayamonte; San Bartolomé de Tirajana, Antigua, Arrecife, Arucas i Ronda.

Casas Ibáñez, Sabadell, Càceres, Algesires, Ciudad Real, Carballo, Almuñécar, Osca, Boñar, Palència, Logronyo, Santa Cruz de Tenerife, San Cristóbal de la Laguna, Puerto de la Cruz, Alzira (Ribera Alta) i Alaquàs (Horta Sud), Segòvia, Zamora i Sòria han rebut la ''visita'' de la grossa tres vegades.

Mentre que en dos ocasions, la grossa es va repartir a Vitòria; Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), Xàbia (Marina Alta) i Santa Pola (Baix Vinalopó); El Ejido i Vícar, Avilés i Nava, Ca Picafort i S'Arenal, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Quirze del Vallès, Còria, Plasència i Trujillo, Conca i Belmonte, Baeza, Linares, Úbeda i Villacarrillo, León, Lleida, Vilalba, Zarautz, Figueres i Huelva.

També ha caigut el primer premi dos vegades a Alcalá de Henares, Aranjuez, Getafe, Alcorcón, Colmenar Viejo, Collado Villalba, Las Rozas, Leganés, Parla, San Lorenzo de El Escorial i San Sebastián de los Reyes, Alora, Marbella, i Torremolinos, Alcantarilla, Cartagena, Mazarrón i Iecla, Cordovilla, Ourense, Pontevedra i Poio, Gáldar, Morro Jable, San Francisco de Paula, Santa Lucía de Tirajana, Teror, Yaiza, Los Realejos, Almazán, Reus, Talavera de la Reina, Alfara del Patriarca (Horta Nord), Gandia (Safor), Paiporta (Horta Sud) i Xàtiva (Costera); Arrollo de la Encomienda, Derio, Hinojosa del Duque i Puente Genil.

Finalment, de ciutats capitals de província, ha caigut una sola vegada a Girona, Toledo i Jaén (2023), i a Guadalajara (1970). A les ciutats de la capital d'Àvila i Tarragona mai ha arribat el primer premi, encara que sí a localitats de menor grandària de les seues províncies, com Altafulla, Reus o Tortosa, en la catalana; i El Barraco o Poyales del Hoyo en l'avilesa. La ciutat autònoma de Melilla continua sent l'única regió espanyola on mai ha caigut este desitjat primer premi, dotat amb 400.000 euros al dècim.

També et pot interessar

stats