València rescata el Misteri de l’Assumpció després de 400 anys

Catorze actors representaran el 13 d’agost l’acte sacramental, que comptarà amb música i es recupera després d’un treball d’investigació de cinc anys

La catedral de València acollirà la representació de l'acte sacramental el dia 13 a la vesprada
La catedral de València acollirà la representació de l'acte sacramental el dia 13 a la vesprada / À Punt NTC

La Catedral de València acollirà el pròxim 13 d'agost de vesprada la representació del Misteri de l'Assumpció de la Mare de Déu, un acte sacramental que no s'escenificava a la seu des de feia 400 anys i que ara s’ha recuperat després de cinc anys d’estudi, a iniciativa del Grup de Mecha.

Este misteri, que es representava a la Catedral des de principis del segle XV el mateix dia de la festivitat, va deixar d'escenificar-se a partir d'una disposició del Sínode de 1631, la qual prohibia la lectura de textos poètics i representacions dramàtiques en temples.

Enguany, 400 anys després, un total de catorze actors, representant l'àngel, Maria i els dotze apòstols, representaran esta obra en valencià, en sis escenes que comptaran amb acompanyament musical i indumentària d'Enrique Marzal. En l’equip de treball han participat historiadors, músics, experts en teatre i indumentaristes.

L’acte sacramental es representarà al presbiteri de la catedral, amb motiu de la celebració, eixa mateixa setmana, de la solemnitat litúrgica de la Mare de Déu. Serà d'entrada gratuïta, fins que es complete l'aforament.

La representació, que tindrà lloc el 13 d’agost, ha precisat una direcció escènica experimentada per la complexitat de la posada en escena. La música coordinada amb els diàlegs iniciarà la representació amb l'aparició de l'àngel a Maria. S'obrirà posteriorment un “intens diàleg que ens conduirà a escenes en les quals participen els apòstols més pròxims a Maria en aquell moment”. L'obra conclou amb la mort i l'ssumpció de Maria.

Així ho van explicar en la roda de premsa del passat 26 de juliol al museu de la catedral els organitzadors del Grup de Mecha. Gràcies a l’esforç del Grup de Mecha per “recuperar tradicions valencianes i nostres, enguany tindrem la representació d'este acte sacramental”, ha assenyalat el canonge de la catedral, Álvaro Almenar, que és prior de la Confraria de la Seu, encarregada juntament amb la catedral i el Grup de Mecha.

Eren escenificacions “molt típiques no solament a València, sinó a tota la Corona d'Aragó i a l'arc mediterrani, però es van anar perdent per diferents circumstàncies”, va afegir.

També et pot interessar

stats