Directes
Ara en la televisió
ALTA TENSIÓ
Partit bàsquet Casademont Saragossa-València Basket

València restaurarà el monument de les víctimes de les riuades i els dedicarà el nom de la plaça

La plaça de Saragossa passarà a anomenar-se plaça de les Víctimes de la Dana del 29 d'Octubre del 2024

El monument va ser inaugurat el 1982, any de la pantanada de Tous i del 25 aniversari de la riuada de València del 1957 / Ajuntament de València

L'Ajuntament de València impulsarà la rehabilitació integral del monument a les víctimes de les riuades per a convertir-lo en un memorial amb una flama sempre encesa, segons ha anunciat el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno.

La intervenció del monument se suma a la proposta aprovada de dedicar l'esplanada de l'avinguda d'Aragó a les víctimes de la dana, que passarà a dir-se plaça de les Víctimes de la Dana del 29 d'Octubre del 2024. L'edil ha indicat que esta restauració "és la primera que es du a terme en les més de quatre dècades d'existència" i contempla la recuperació del peveter que incloïa el disseny original, amb una flama permanent "en record constant de les víctimes de les diferents riuades que, al llarg de la història, han assolat la nostra ciutat", ha dit.

A més, Moreno ha assenyalat que s'inscriurà, sobre pedra natural llaurada, "el nom de tots i cadascun dels morts de la identitat dels quals es té registre, i s'adequarà l'entorn del monument i es col·locarà senyalística informativa en els voltants, que informarà de l'objecte i de la dedicatòria del memorial".

La història del monument

Realitzat pel prestigiós escultor Ramón de Soto, per encàrrec de l'Ajuntament de València, el monument a les víctimes de les riuades va ser inaugurat l'octubre del 1982, coincidint amb la pantanada de Tous i amb el 25 aniversari de la fatídica riuada del 1957. El conjunt escultòric s'estén sobre una esplanada de grans lloses de pedra i està envoltat per una xicoteta graderia perimetral. Consta de dos elements principals a manera d'ales de setze metres d'alt i amb una separació de cinquanta centímetres, que s'eleven sobre una piscina, flanquejada per una filera de xiprers i, segons la memòria del projecte, simbolitza l'esperança nascuda de la tenacitat que emergeix del desastre de les aigües.

Segons informa el Servei de Patrimoni Històric i Artístic, el monument presenta en l'actualitat una sèrie de patologies, habituals pel pas dels anys en construccions de formigó armat exposades a les inclemències del temps i sotmeses a importants humitats, per estar parcialment submergit en l'aigua. Encara caldrà fer-hi una anàlisi més en profunditat per a saber quin és el grau de deteriorament i les necessitats i possibilitats d'intervenció.

València Dana 2024

També et pot interessar