València sabrà aquest dijous si és la capital verda europea 2024
El Cap i Casal competeix amb la italiana de Càller, a l'illa de Sardenya
La ciutat de València entra en el temps de descompte per saber si pot alçar-se com a capital verda d'Europa l'any 2024. La Direcció General de Medi Ambient de la Unió Europea anunciarà aquest dijous a la vesprada en un acte a Grenoble (França) si és la capital del Túria o la italiana de Càller, a l'illa de Sardenya, la que rep la distinció.
El ple de l’Ajuntament va acordar, el passat febrer, quasi de manera unànime, donar suport a la candidatura de València a ser Capital Verda Europea 2024 amb la finalitat d'aconseguir aquest guardó de prestigi internacional en l'àmbit de la sostenibilitat, la salut i la qualitat de vida urbanes.
La Comissió Europea va crear aquest premi el 2010. Es tracta d’una convocatòria altament competitiva a la qual concorren els municipis europeus líders en polítiques ambientals, alineades amb els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, el Pacte Verd Europeu i l'Acord de París per a fer front al canvi climàtic.
La candidatura valenciana es basa en quatre pilars: infraestructura verda i biodiversitat urbana, missió climàtica, mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i horta i alimentació sostenible. A més, un dels principals elements que sustenta el projecte és l'aposta pel Mediterrani com a bressol de cultures i societats vinculades a la terra, a la mar i als entorns naturals, amb una fauna i una flora particulars, que han sigut la base d'una alimentació sana i d'un estil de vida saludable.
Condicions de partida clau: el jardí urbà més gran d’Europa i l’horta periurbana
També compta amb una societat civil que ha sigut clau en la preservació de l'entorn natural, amb un clima privilegiat i un futur esperançador, i és una ciutat de barris i pobles que ha sigut capaç de conservar la seua essència i resistir a l'especulació. València té, a més, per si mateixa, condicions de partida molt importants, com el jardí urbà més gran d'Europa, el Parc Natural del Túria, el Parc Natural de l'Albufera i l'horta periurbana.
“Ser capital verda europea 2024 no és una meta, és el punt de partida”, segons el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, per a qui “independentment que València isca escollida o no, la ciutat ja ha guanyat”.
Al seu entendre encara queda molt de marge de millora, però l'Ajuntament treballa, entre altres projectes, en un pla verd de la biodiversitat: “Un dels punts que s'aprovaran en els pròxims mesos és la connectivitat dels espais verds i servirà per a protegir diferents espècies”, ha apuntat.