La manifestació per l'habitatge a València acaba amb una acampada a la plaça de l'Ajuntament

A Alacant també s’ha convocat simultàniament una altra manifestació sota el lema “Cases per a viure, no per a especular” 

Un grup de manifestants per l'habitatge acampen per a "ocupar la plaça" de l'Ajuntament de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 d'octubre 2024 - 07:00 Actualitzat: 19 d'octubre 2024 - 22:54

Un centenar d'entitats cíviques, veïnals, col·lectius culturals, sindicats i partits polítics s'han sumat a la manifestació convocada este dissabte per la plataforma València No Està en Venda. La data rememora la riuada del 1957 al Cap i Casal, una metàfora que es fa servir també en el lema de la mobilització, "València s'ofega".

Cinc columnes han recorregut la ciutat fins a les Torres dels Serrans, on una marxa unitària s'ha dirigit cap a la plaça de l'Ajuntament per a defendre el dret a la vivenda, la protecció del territori i reclamar mesures contra la turistificació. La delegació de govern a la Comunitat Valenciana xifra en 15.000 les persones que han participat en la manifestació i, de moment, l'organització no ha comunicat cap estimació pròpia.

Un grup de persones ha muntat unes quinze tendes de campanya a la plaça de l'Ajuntament al crit de "si no tenim casa, ocuparem la plaça". Manifestants han confirmat a este mitjà que es tracta d'una "assemblea oberta" i alguns tenen intenció de passar-hi la nit.

L'organització exigeix sis mesures urgents i marca un seguit d'objectius per a canviar la situació en els tres eixos: vivenda, territori i turisme. Quant a l'habitatge, demanen l'aplicació de la regulació del lloguer i que s'aturen els desnonaments sense alternativa habitacional. En relació amb la protecció del territori, rebutgen els canvis en la llei de l'horta i l'ampliació nord del port, del qual volen revertir el dic nord i la ZAL.

El tercer punt és la turistificació, que relacionen amb la necessitat d'un decreixement d'esta activitat econòmica, "de la ciutat, del consum i de la contaminació". Les dos mesures que proposen són declarar el Cap i Casal zona tensionada pel que fa al lloguer i el turisme i prohibir els apartaments turístics.

Alacant demana "cases per a viure, no per a especular"

La plataforma crítica amb el turisme Alacant, On Vas? i el Sindicat de Barri de Carolines també han convocat la ciutadania este dissabte a una manifestació sota el lema "Cases per a viure, no per a especular". La marxa ha eixit a les 19 hores de l'estació de Renfe i les demandes són les mateixes que les de València: el dret a l'habitatge, la defensa del territori i en contra de la turistificació.

El Consell culpa el Botànic de "huit anys d'inacció en matèria de vivenda"

Sebastián Fernández, secretari autonòmic de Vivenda, considera "vergonyós" que el PSPV i Compromís hagen fet una crida a participar en estes manifestacions "després de huit anys d'inacció, d'una política fracassada en matèria de vivenda, que ha suposat la zero promoció de vivendes de protecció pública (VPP) en els anys del Botànic".

Fernández ha assegurat que estos partits que intenten "calfar els carrers" són "els principals responsables" del problema de l'habitatge. Així, els ha demanat que "insten el govern d'Espanya a prendre mesures valentes" de manera conjunta amb les comunitats autònomes.

També et pot interessar

stats